Виділити Україні все передбачене на 2024 рік. Лакійчук про дії "кульгавої качки" Байдена

Виділити Україні все передбачене на 2024 рік. Лакійчук про дії "кульгавої качки" Байдена

Джо Байден залишатиметься "кульгавою качкою", як кажуть в Америці, тобто, чинним президентом до інавгурації у січні наступника чи наступниці. Це констатує керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук. І доти всі озиратимуться на переможця президентських виборів-2024. З іншого боку, в Байдена розв'язані руки на ухвалення доволі ризикованих рішень. Україні США виділять усе передбачене на нинішній рік, прогнозує Лакійчук. Й однозначно глава Пентагону Ллойд Остін обговорював напередодні у Києві потреби, які можна задовольнити на тактичному рівні. А стосовно стратегічного рівня, зокрема, дозволу на удари західною зброєю вглиб держави-агресорки Росії, прориву з боку Вашингтона, принаймні поки що, очікувати не варто.

0:00 0:00
10
1x

Поки що чинний президент США Джо Байден. Фото: president.gov.ua

 Візит Остіна та відсутність дозволу на удари вглиб Росії можуть взаємопов'язані

Якою була мета неанонсованого візиту міністра оборони США Ллойда Остіна до Києва? У публічній площині відомо, що він оголосив про новий пакет допомоги Україні на 400 млн доларів. Що ви думаєте з цього приводу як аналітик?

Можливо, що дві теми – Остін та можливість ударів західною зброєю вглиб території Росії – можуть бути взаємопов'язані. Звʼязок, на жаль, не найбільш оптимістичний. Ще на минулому "Рамштайні" Остін на прохання нашого президента про можливість завдання зброєю американського виробництва або зброєю, виробленою союзниками США з американськими комплектуючими, вглиб території РФ, відповів відмовою. Причому він наголосив, що Україна має власні спроможності для таких ударів. І, дійсно, ми такі спроможності маємо. Це і далекі безпілотні літальні засоби – як звичайні, так і реактивні БПЛА, які можуть діяти на дальній відстані, це і протикорабельні ракети, а тепер вже – ракети "земля-земля", з дальністю до 400 км, та ще декілька проєктів, про які вголос не говорять, але які вже проходять випробування боєм. Так, Сили оборони України нищать ворожу логістику вглибині оборони противника, але звернення до наших партнерів полягало саме в тому, щоб масштабувати ці удари. Та кількість засобів, які ми маємо і які ми виробляємо самостійно, діє ефективно, але не в тих масштабах, які потрібні для перелому на полі бою і які матимуть такий результат. Тим не менше, згоди наших партнерів на застосування цієї зброї ми так і не отримали. Очевидно, що у форматі четвірки – Байден і троє його європейських колег із Британії, Франції та Німеччини – наші партнери теж згоди не дійшли. 

Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі у Києві, 21 жовтня 2024 року. Фото: president.gov.ua

"Виділити все, що було виділено на фінансовий 2024-й рік для України"

Пане Павле, ми так розуміємо, що позитивного рішення для України не буде щонайменше до завершення виборчого процесу в США, так? Залишається фактично два тижні до виборів президента цієї держави і, найімовірніше, рішення щодо дозволів на завдання далекобійних ударів не буде знайдене. Але тут хотілося б ще звернути увагу на заяву президента України Зеленського, який казав, що США до завершення каденції Байдена будуть ще кілька тижнів виділяти пакети допомоги по 500-700 млн доларів. 

Каденція Байдена завершується на початку січня…

… коли до Овального кабінету після інавгурації зайде новий президент або нова президентка. Відповідно, це означає, що ще два місяці ми маємо отримувати пакети допомоги від США. Що може потрапляти до цих пакетів? 

Так, дійсно, Байден залишатиметься "кульгавою качкою", як кажуть в Америці, тобто чинним президентом до інавгурації наступного президента. Тут можуть бути і мінуси, і плюси. З одного боку, легітимність рішень президента в цей період доволі обмежена, всі озираються на наступника. З іншого боку, у цей період у президента, який завершує свою каденцію, розв'язані руки на ухвалення доволі ризикованих рішень. Тож стовідсотково слід очікувати на те, що зараз Байден у контексті України думає про період до січня й надання нам максимально вирівняної допомоги з метою використати всі надані йому повноваження та виділені  кошти – розділити їх до кінця року. Виділити все, що було виділено на фінансовий 2024-й рік для України, нічого не переносячи на потім. Й однозначно, що Остін обговорював зі своїм українським колегою, посадовцями, військовими ті потреби, які можуть задовольнити наші партнери на тактичному рівні. Що стосується стратегічного рівня, тобто, проривних рішень з боку американської адміністрації, очікувати не варто.

Павло Лакійчук. Фото: ФБ-сторінка Павла Лакійчука