Історія по колу: таліби "беруть" Афганістан?

Історія по колу: таліби "беруть" Афганістан?

20 років тому США повалили владу "Талібану" в Афганістані. Тепер до 11 вересня США обіцяють вивести свої війська з Афганістану, а "Талібан" знову наступає і хоче повноцінної влади. Як швидко після виведення американських і інших військ НАТО "Талібан" встановить контроль над Афганістаном і які наслідки це матиме? Більше про це розповів оглядач Українського радіо Роман Кот.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Якою наразі є ситуація в Афганістані?

Зараз історія зайшла на третє чи навіть четверте коло. Спочатку британці намагалися окупувати Афганістан і у них нічого не вийшло, потім був Радянський Союз, тепер США, і все замикається знову. Нагадую, що було був такий дуже комічний момент, коли американці тільки приходили у Афганістан, вони повністю розбили місто Кандагар, що на півдні країни, буквально за лічені години розбили війська талібів, а їхній командир Мела Омер ледь втік від них на мотоциклі. Наразі наступники Омера мають всі шанси в’їхати назад у Кандагар та столицю вже на танках.

Країна вже тривалий час не живе без миру. Там постійно відбуваються зміни влади, заходження якихось іноземних військових сил тощо. Чи може ця країна хоч якось приблизно знати, що це таке жити в мирі і претендувати на це? І чи можуть таліби таке їм обіцяти?

Перший раз, коли вони намагалася взяти владу в країні у середині 90-х років, такий шанс був. Звичайно, це був досить жорсткий режим. Чоловіків навіть змушували відрощувати бороди, знищували музику на будь-яких носіях, жінкам забороняли отримувати освіту, але вони намагалися зберегти мир, хоча б на цій території. Є категорія людей, для якої така стабільність підходить, і вона краще, ніж повний безлад і анархія.

Коли ви живете в містах, там насправді теж багато вразливих моментів, тому що потрібно забезпечувати електроенергією, потрібно забезпечувати підвіз продуктів. Тому для міст це більш вразлива та значуща залежність від якоїсь центральної сили, яка б забезпечила мир.

Зараз ті події, які відбуваються в Афганістані, вже почали непокоїти сусідні країни. Буквально позавчора "Талібан" взяв під контроль один з прикордонних пунктів Таджикистану, місто Шерхон-Бандар, яке розташоване на одному березі річки Амудар'я. Вони переслідували урядові війська з Афганістану, які були в цьому місті, потім відступали і попросили притулку на території Таджикистану. Відповідно представники "Талібану", назгонаняючи їх, взяли це місто. Це показує, наскільки деморалізовані влада і армія самого офіційного Афганістану і що у будь-який момент нестабільність або метастази від талібів можуть піти далі на північ, на Центральну Азію.

Тобто американці ще не пішли, а таліби вже демонструють, що вони фактично господарі в країні. Чому взагалі американці вирішили піти з Афганістану?

Насправді тут досить комплексне рішення. Звичайно, є експерти та геополітики глобального масштабу, які заявляють, що це хитрий план протидії Росії, скільки це дозволить змусити її відволікати свою увагу з Європи на південь, на Центральну Азію. Але це рішення пов'язане і з кон’юкутурними моментами, адже 20 років США воює в Афганістані і немає видимих результатів, які можна було пред'явити своєму виборцю. Суспільство в США дуже чутливе до втрат за кордоном. Крім того, це досить велике навантаження на економіку. 

Туреччина одразу отримує шанс для якихось лідируючих позицій в регіоні або для того, щоб укріпитися краще як впливова  країна у цьому регіоні. Їй дають можливість охороняти аеропорт Кабул.

Ця домовленість була досягнута 19 червня, коли була зустріч президента США Джо Байдена та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Насправді турецькі війська були обмежені в кількості на території Афганістану і раніше в рамках спільних зусиль НАТО. Зараз вони домовилися про те, що всі інші війська НАТО виходять, а турецькі війська залишаються. Але є різниця між аеропортом і столицею. По факту вони отримують контроль над головним містом країни. Кажуть, що це будуть порівняно невеликі війська, близько 500 чоловік, але знову ж таки за різними оцінками Туреччина звикла використовувати і офіційні сили, і неофіційні. У них є д досить великий досвід взаємодії з різними повстанськими угрупованнями, а також у них є своя військова приватна компанія. Тому у Турречини тут досить багато можливостей.

Чи справді таліби спробують будувати в Афганістані Ісламський Емірат Афганістан?

Насправді ситуація досить складно, але 20 років пройшло. Вони отримали значний досвід управління територіями, зокрема в сільських поселеннях. Водночас виросло нове покоління, зокрема бойовиків, які зробили кар'єру. Серед є різні фракції, зокрема помірковані, які більше орієнтуються на можливу обмежену співпрацю з країнами Перської затоки. Тому важко загадувати наперед, яка фракція переможе. Якщо говорити про Афганістан як територію, де великі проблеми зі зв'язком, мені здається, що ситуація  буде відрізнятися від однієї провінції до іншої, де той чи інший командир буде мати більше впливу.

Росія начебто добровільно вивела свої війська. Як зараз вивід американських військ все-таки вплине на Росію?

Буде дуже потужний опосередкований вплив. З часом він буде збільшуватись, якщо вони не візьмуть ситуацію під контроль. Таліби взяли під контроль населений пункт на кордоні з Таджикистаном, і поки що найбільша загроза для країн Центральної Азії, зокрема, Узбекистану, Киргизії, Казахстану. Швидше за все, кордони вони не перейдуть, тому що їм на перших порах потрібно буде показати своє реноме того, що вони принаймні можуть відповідати за свої слова і контролювати ситуацію. Я думаю, будуть такі спроби, як це було в 90-х, коли невідомі загони бойовиків, які начебто відкололися від загального "Талібану", проникають на територію країн як диверсійні групи або як загоникі вирішили показати, як правильно потрібно дотримуватися ісламу.  Росія розглядає цю територію як свої передні рубежі перед тим, як метастази ісламізму будуть поширюватися далі на її територію.

Україна вивела з Афганістану своїх військовослужбовців, які брали участь у місія НАТО "Рішуча підтримка". Що це буде означати для України?

Позитивним моментом на загальному негативному тлі є те, що Росія буде змушена відволікати свою увагу на цей напрямок, на центральний військовий округ. Вони частину військ, які в травні були сконцентровані на кордоні з Україною, потроху перекидають туди. Вони там зараз відпрацьовують дещо інші операції з прицілом на майбутню перспективу. Якщо в нас на кордонах були переважно навчання з повноцінних наступальних операцій, там вони зараз все пеорієнтовувують на контрпартизанські дії та на боротьбу з тероризмом. Щодо південного військового округу, зокрема навчань у Ростові, звідки перекидалися війська на Донбас, зараз у напрямку центрального військового округу розвертаються дві їхні ключові армії, 49-та та 58-а.

Чи можуть Сполучені Штати сповільнити виведення своїх військ з Афганістану?

Все буде залежати не тільки від того, що відбувається у Центральній Азії, а й від подій на Далекому Сході, де  Китай проводить більш агресивну політику щодо Тайваню, де є досить жорсткі заяви та дії щодо Північної Кореї. Тому якщо американцям буде можливість не відволікати увагу від цього регіону,  то в Афганістані вони будуть більш активними. Але судячи з загальних настроїв, які є в американському керівництві, вони все-таки налаштовані поставити символічну крапку до 11 вересня.

Наскільки світ буде готовий визнати державу талібів?

Західні країни навряд чи до цього будуть схильні, але з ними дуже активно контактують Саудівська Аравія, Катар, Об'єднані Арабські Емірати та Туреччина. Вони так чи інакше будуть змушені з ними контактувати. Ще 90-х роках "Талібан" виник як потужна сила за підтримки спецслужб Пакистану, і за деякими даними ця співпраця зберігається. Крім того, Пакистан є ключовим союзником Китаю, який теж зацікавлений в тому, щоб в Афганістані був порядок.

Фото: ВВС