Мусієнко: "Свої поразки на війні в Україні Путін перекриватиме частковою мобілізацією"

Мусієнко: "Свої поразки на війні в Україні Путін перекриватиме частковою мобілізацією"

Сьогодні зранку Володимир Путін звернувся до росіян і озвучив свої нові рішення щодо перебігу війни в Україні. Побоюючись того, що наші ЗСУ будуть стрімко відвойовувати захоплені території, Путіним було оголошено часткову мобілізацію тих росіян, які перебувають в запасі і мають досвід військової служби. Наказ вже підписано. Мобілізація в Росії розпочнеться одразу після офіційного звернення. Від сьогодні ми переходимо в нову фазу російсько-української війни. Як ця часткова мобілізація вплине на перебіг війни? Наскільки активно вона відбуватиметься? Як спрацює проведення псевдореферендуму в тих областях, які частково тимчасово окуповані? Про все це слухачам Українського радіо розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Що означає звернення Путіна

"24 лютого Путін передбачав дуже коротку і швидку війну в Україні, яка повинна була закінчитися успіхом. Цього не сталося. Війна затягнулася. Російська армія понесла і продовжує нести великі втрати і вже перейшла до захисних позицій, пропустила удари на Харківщині. Тому Путін на тлі цих всіх невдач шукає, яким чином розтягнути війну, досягнути бодай чогось позитивного  і не програти дуже швидко і остаточно. 

Зараз українці діють на полі бою досить вдало, але це не означає, що завершення війни дуже близько. Путін не збирається відступати і буде кидати нових людей в бій. Але все одно це Росію не врятує і не допоможе їй. Треба подивитися, як ці збори резервістів та військовозобов'язаних пройдуть і скільки вони реально зможуть зібрати таким чином людей". 

Щодо можливості мобілізувати 300 тисяч росіян

"Ці заяви будуть відповідати їхнім діям. Але індикатором буде мобілізаційна кампанія, те, як вона активно буде проходити. До цього часу добровольців в Росії видно не було, ніхто військкомати там не штурмував. Зараз російська влада включила примусовий варіант. Якусь кількість людей вони назбирають. Багато хто буде ухилятися. Зараз росіяни масово розкуповують авіаквитки. Це вже є яскравим показником ситуації в Росії. 

На посилення своєї позиції на фронті потрібен час від 2 до 3 місяців, поки російські солдати реально можуть з'явитися на полі бою. І цей час більше грає на Україну, ми все одно виглядаємо сильнішими, ніж російські позиції, які зараз є в ослабленому вигляді. 

Щодо ядерного шантажу

Путін і тут включає його. Ми розуміємо, з яким ворогом маємо справу. Тому щодо питання, чи може використати ядерну зброю Росія? Зможе, 100%-ї загрози знімати ніколи не треба. Але зараз це більше використовується як тиск, спроба підвищити свої ставки. Вони не можуть зупинити український контрнаступ, тому починають погрожувати своїм останнім козирем".

Щодо псевдореферендуму

"Це є загрозливим і небезпечним, коли можна говорити про якісь референдуми на тимчасово окупованих територіях, які не є окупованими повністю. Росіяни не окупували всю Донеччину, Херсонщину, Запорізьку область. А вони хочуть ставити питання про якесь приєднання до Росії в межах всієї області, в тому числі і частини не окупованої ворогом. Вони завтра можуть провести такий самий референдум десь в Естонії або частково на фінській території. Це руйнує остаточно весь світовий порядок. 

Зараз треба звертатися нам щодо надання прямої військової допомоги від НАТО і від країн ЄС. Якщо Шойгу і Путін говорять про те, що Росія в Україні воює з НАТО і ЄС, то нехай вони спробують повоювати з ними по-справжньому. НАТО і ЄС надають нам лише військову підтримку, і Росія вже несе втрати. То що буде, якщо НАТО насправді прийде нам на допомогу. Нам потрібна заява від Байдена щодо захисту нашої держави, як це було сказано щодо Тайваню. Або як заявив Сі Цзіньпін щодо захисту Казахстану". 

Щодо озброєння і амуніції резервістів 

"Проблеми в них є. Росія втратила офіційно понад 6 000 одиниць різного озброєння в Україні. У зв'язку з санкціями проблеми в військово-промисловому комплексі лише ростуть. Звернення Росії щодо військової допомоги до КНДР і Ірану свідчать про великі проблеми. На такому рівні інтенсивності війни, яку веде Росія, вони не встигають поновлювати свої запаси озброєння належним чином. Тому окупанти хочуть перекривати свої недоліки і прорахунки на війні людьми. У них ще є багато законсервованих старих автоматів та кулеметів. 

Щодо російської військової форми, то і зараз було багато нарікань у російських солдатів на неї. Бо життя і підтримка в Росії військового ніколи не була пріоритетом". 

Нагадаємо, вчора Держдума Росії внесла зміни до власного Кримінального кодексу. В нього додали поняття "мобілізація", "воєнний стан" і "воєнний час", "збройний конфлікт", "добровільна здача в полон" та "мародерство".

Віднині за самовільне покидання частини в період "воєнного стану" або "мобілізації" каратимуть від 5 до 10 років ув’язнення, за здачу в полон, загрожуватиме від 3 до 10 років позбавлення волі, а за мародерство – до 15 років. Крім того, зміни передбачають до 3 років колонії за відмову від участі в бойових діях, а якщо вона призвела до серйозних наслідків, то до 10 років.

Фото: "Жовта стрічка"/Телеграм

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака