"Майно Януковича стало здобутком державного бюджету" — Вікторія Коломієць про заборону Партії регіонів

"Майно Януковича стало здобутком державного бюджету" — Вікторія Коломієць про заборону Партії регіонів

Восьмий апеляційний адміністративний суд 21 лютого опублікував повідомлення про те, що відтепер в Україні офіційно заборонена діяльність Партії регіонів. Чи є заборона Партії регіонів, ОПЗЖ, Партії Шарія та очищення Верховної Ради від нардепів заборонених партій люстрацією по-новому — в ефірі Українсько Радіо прокоментувала Валерія Коломієць, заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

0:00 0:00
10
1x

Фото: СБУ

Чому партію регіонів заборонили лише тепер?

Валерія Коломієць уточнила, що Міністерство юстиції не є ініціатором заборони Партії регіонів, а реалізує ініціативу правоохоронних органів: "Коли правоохоронні органи встановлюють, що діяльність певної партії становить загрозу для безпеки нашої держави, вони здійснюють розслідування, притягують до відповідальності і в тому числі уповноважені звертатися до Міністерства юстиції з ініціативою, щоб ми подали позов для заборони тієї чи іншої політичної партії. Так було з рішенням РНБО одразу після повномасштабного вторгнення. Це рішення стало підставою того, що ми звернулися до суду і заборонили фактично 15 партій. Так відбулося і з Партією регіонів. Особисто для мене стало сюрпризом, що вона взагалі юридично існує. Я звернула увагу своїх колег, зокрема з правоохоронних органів, і в січні цього року вони надіслали відповідні повідомлення, які вже дали нам змогу звернутися до суду. Чому так пізно? Коли відбулося повномасштабне вторгнення, РНБО відреагувало швидко, винісши список партій, які людською мовою можна охарактеризувати як "живі". Це такі партії, що мають осередки, здійснюють діяльність, одна навіть представлена у Верховній Раді, кілька представлені на місцевому рівні. Партія регіонів — це більше символічна історія, символічний атрибут. Тому що більшість її членів перекочували в інші партії та політичні сили, які й були скасовані торік за рішенням РНБО. Тому на неї більше не звертали уваги, думаючи що вона не існує і не має політичної ваги".

Якщо Партія регіонів радше мертва, ніж жива — який сенс її забороняти?

На думку Валерії Коломієць, тут є два сенси. "Перший — зруйнування основного символу. Адже ми чудово розуміємо, з чим асоціюється ця партія, що вона робила, які рішення ухвалювали члени цієї партії та як вони вплинули на початок повномасштабної війни. На це скасування очікувало багато людей. Другий момент — чисто прагматичний. Оскільки забороняючи ті чи інші партії, ми забороняємо політичні сили, які діяли на шкоду національній безпеці, в тому числі ми можемо стягнути належне їм майно на користь Української держави. Партія регіонів на початок 2023 року не володіла дуже великою кількістю майна та коштів, тож ми не заробимо багато для бюджету, але все одно всі ці кошти перейдуть державі".

Чи є легітимними місцеві депутати Партії регіонів?

"Щодо діючих депутатів, тут ми говоримо про Крим. Справді є такі люди. Наскільки мені відомо, сьогодні їх притягують до кримінальної відповідальності. Коли ми готували позов, то відпрацьовували цю історію, але зупинились на відомих депутатах з материкової частини України. Якщо говорити про місцевих депутатів, які діяли на підконтрольній Україні території, то у Верховній Раді вже кілька місяців лежить законопроєкт, розроблений Міністерством розвитку громад, в якому передбачено такий сценарій: коли є рішення суду щодо заборони певної політичної сили, то всі місцеві депутати, обрані за квотою цієї партії, позбавляються мандатів. Але на сьогодні цей законопроєкт ще не було включено до порядку денного. Пояснюю це тим, що в останні місяці Верховна Рада працювала насамперед над впровадженням євроінтеграційних законопроєктів. Впевнена, що парламентарі повернуться до цього питання".

Як працює процедура добровільного складання депутатського мандата?

"У процесі роботи людина з тих чи інших причин розуміє, що не справляється зі своїми обов’язками або має інші перешкоди для того, аби здійснювати свою роботу в парламенті. Тому для неї немає жодних підстав поновлюватися в майбутньому, оскаржувати рішення про те, що вона вийшла з парламенту. Тут буде швидше питання щодо політичних сил, які можливо захочуть оскаржити свою заборону в якійсь з міжнародних інстанцій. На сьогодні мені відомо, що лише одна політична партія із заборонених збирається позиватися до Європейського суду з прав людини. Решта ніби змирилися з цією ситуацією".

Чи є перспективи відправити президента-втікача Януковича за ґрати?

"Як тільки до Януковича буде фізичний доступ, він одразу муситиме їхати туди, де він у принципі раніше бував, і нести покарання, відповідно до тих вироків, які існують сьогодні. Я не буду називати точну кількість кримінальних проваджень, тому що їх щодо Януковича багато. Деякі вже мають вироки, деякі перебувають на стадії або досудового розслідування, або суду. Хочу нагадати — щодо Януковича були застосовані санкції, відповідно до процедури, яка була сконструйована протягом минулого року. Було здійснено стягнення з його майна та майна одного з його синів на користь держави. Маю на увазі той механізм, коли Міністерство юстиції звертається до Вищого антикорупційного суду з позовом про стягнення майна підсанкційних осіб, які своєю діяльністю сприяли воєнній агресії Росії проти України. У нас вже є низка успішних справ у цьому напрямку, і зокрема сам Янукович став одним із наших здобутків. Тобто його майно стало здобутком державного бюджету".