Три варіанти трибуналів проти російських воєнних злочинців – версія Євгена Захарова

Три варіанти трибуналів проти російських воєнних злочинців – версія Євгена Захарова

70 тисяч російських воєнних злочинів зареєстровані на сьогодні в Україні правоохоронцями. Але оскільки частина території України тимчасово окупована, ця цифра може виявитися лише верхівкою айсбергу вчинених окупантами злодіянь. Як притягнути до відповідальності винуватців розв'язаної Росією війни? Цьому була присвячена міжнародна конференція "United for Justice" (“Об'єднані заради справедливості”), проведена 4 березня нинішнього року у Львові. За словами генерального прокурора України Андрія Костіна, ця конференція має стати Юридичним Рамштайном (аналогія із зустрічами координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок зброї та військової техніки – ред.) Юридичний Рамштайн має зібрати всіх дотичних до притягнення Росії до відповідальності. Як можна покарати російських воєнних злочинців – Українське Радіо дізнавалося у голови правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова.

0:00 0:00
10
1x

На фото: обстріл росіянами будинків у Харкові. Автор фото: Мстислав Чернов, ФБ-сторінка Mstyslav Chernov
 

У Гаазі розслідуватимуть злочин агресії з боку Росії

Мета, за словами Євгена Захарова, – домогтися справедливості щодо вчинених росіянами злочинів у війні проти України. Вона полягає в наступному:

  1. притягнути до відповідальності всіх винуватців скоєних злочинів
  2. визначитися – як відшкодувати завдану шкоду тим, хто від цих злочинів постраждав

На фото: Євген Захаров, Харківська правозахисна група

"Йдеться про понад 70 тисяч злочинів, провадження по яких було відкрито лише нашою Генеральною прокуратурою. Це те, що стосується воєнних злочинів та злочинів проти людяності”, – розповів Євген Захаров. Він зазначив, що для того, аби вирішити ці завдання, 2 березня цього року уряд ухвалив постанову про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні: “Це дуже важлива подія. Плюс це дуже зручно, бо МКС веде розслідування в Україні вже більше року – з початку березня минулого року. Тому дуже зручно мати офіс в Україні, аби не їздити туди–сюди, а тут накопичувати матеріали. Суд займається злочинами з 2014 року, проте буде розглядати й злочини, які були скоєні в період повномасштабної агресії. Тому мати такий офіс – це необхідність і його відкрили. На конференції виступав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, який дуже сильно виступав, дякував за відкриття офісу, адже це дозволить значно ефективніше проводити розслідування. Крім того, Україна та ЄС оголосили про створення спільного Центру переслідування воєнних злочинців у Гаазі. Є домовленість, що там виділяється площа і буде організовуватися такий центр. Фактично йдеться про центр, який займатиметься злочином агресії. Саме це питання найбільше обговорювалося. Позиція України така, що Римський статут дає можливість розслідувати воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин геноциду, але не дає можливості розслідувати злочин агресії. Адже за Римським статутом це можливо лише тоді, коли і держава–агресор, і постраждала держава є членами Римського статуту. Ані Росія, ані України не є членом РС. Тому МКС не може розглядати цей злочин і не може притягнути до відповідальності вище політичне та воєнне керівництво РФ”, – зазначив Євген Захаров. 

На фото: генпрокурор України Андрій Костін та прокурор МКС Карім Хан (праворуч) оглянули місця скоєння воєнних злочинів на Київщині, 01.03.2023, Офіс генпрокурора України

Три варіанти міжнародних трибуналів

“Філіп Сендс пропонував створити Спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії для цієї війни. Він написав про це у Financial Times ще 28 лютого минулого року. Держава сприйняла цей посил і ми почали рухатися цим шляхом. Спочатку цю ідею підтримали лише 5 країн, але на сьогодні таких держав уже 29”, – пояснив Євген Захаров. Щодо можливостей реалізації цієї ідеї, то, за словами правозахисника, найбільшу вагу цей трибунал мав би, якби був створений рішенням ООН: “Але очевидно, що Рада безпеки ООН не пропустить (постійним членом Ради Безпеки ООН із правом вето на будь-яке питання є Росія – ред.). Проте це можливо за позитивного рішення Генеральної асамблеї ООН, яка проголосувала за створення такого трибуналу кваліфікованою більшістю в дві третини голосів. Це складне завдання і над ним зараз працюють наші дипломати. Відчуття таке, що вже цієї весни ця подія має відбутися. 

Інший варіант – створити Спеціальний трибунал на європейському рівні. Для цього треба укласти спеціальну угоду: або між Україною та Радою Європи, або між Україною та ЄС. Тут менша вага, але все ж таки цей трибунал буде легітимним”, – додав Євген Захаров. 

На фото: зруйнований російським авіаударом драмтеатр Маріуполя. Фото з телеграму Маріупольської міськради, грудень 2022 року

Третій варіант, продовжив він, – це група країн, яка буде відкрита для входження інших: "Слід оголосити про створення такого трибуналу та почати над ним працювати. Вже є 29 країн, зокрема Велика Британія, Франція, Німеччина, Нідерланди. Очікують на США, поки їх тут ще немає. Останньою державою, яка приєдналася, є Гватемала і слід зазначити, що це вагомий ресурс, щоб залучити до цієї групи країни Латинської Америки, Азії та Африки. В цьому напрямку слід працювати. Це має бути не просто трибунал для України, а постійний трибунал, який розглядатиме злочин агресії, де б він не стався. В Україні є агресія Росії, є воєнні злочини, злочини проти людяності, обговорювалося питання геноциду в різних варіаціях. Винуватців треба притягнути до відповідальності: є вище керівництво, проте не варто забувати й про десятки тисяч виконавців – російських військових, які отримували злочинні накази і виконували їх”, – підсумував Євген Захаров.