"Чайковського на вивісці консерваторії не буде": у Раді готують нові закони щодо деколонізації

"Чайковського на вивісці консерваторії не буде": у Раді готують нові закони щодо деколонізації

У Києві 16 березня відбулася акція біля Національної музичної академії України, під час якої протестували проти імені російського композитора Петра Чайковського у назві закладу. Однак трудовий колектив проти. Водночас перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич переконана, що Чайковського на вивісці консерваторії не буде, адже у Верховній Раді готують до другого читання нові законопроєкти щодо деколонізації задля очищення від російської імперської культури. Про це народна обраниця заявила в ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Тетяна Білинець/Суспільне

"Всередині консерваторії панує нездорова атмосфера" 

"Очевидно, всередині консерваторії щось не гаразд. І це свідчення нездорового духу, який там панує. І ректор відповідальний за те, що ім'я Чайковського лишається на вивісці консерваторії. Натомість є позиція трьох викладачів, які пішли з консерваторії — це Олена Корчова, Володимир Сіренко та Алла Загайкевич, які є моральними авторитети не лише для студентів та викладачів, а й для всієї музичної спільноти. І те, що вони звільнилися, — це свідчить про нездорову атмосферу, яка є всередині консерваторії", — зазначає Ірина Констанкевич. 


Фото: knmau.com.ua

"Або дослухаються громадськості, або діятимуть згідно з законами"

За словами Констанкевич, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики стоїть на тому, що у цьому випадку потрібно дотримуватись законодавства про деколонізацію. Відтак очищення потребує і консерваторія. "Там тримаються за останні оплоти російської імперської культури. Тому або все ж таки під тиском студентів і громадськості колектив ухвалить правильне і розумне рішення, або ми будемо прискорювати процедуру ухвалення законопроєктів, які готуються до другого читання і стосуються деколонізації. Це й призведе до того, що Чайковського на вивісці консерваторії не буде", — наголошує народна обраниця.