Плагіат містять до 90% дисертацій в Україні — активістка ініціативи "Дисергейт"

Плагіат містять до 90% дисертацій в Україні — активістка ініціативи "Дисергейт"

Плагіат містять до 90% наукових дисертацій в Україні, констатує голова ради ГО "ТРОН", активістка ініціативи "Дисергейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк. За її даними, написання дисертацій "тіньовими" авторами коштує замовнику від кількох до 30 тисяч доларів. Водночас наукові праці пишуть топ-чиновникам, впливовим політикам, щоби мати "нагорі" зв'язки. В результаті певна частина урядовців, народних депутатів мають, наприклад, ступінь кандидата чи то доктора наук. Як зазначила Світлана Благодєтєлєва-Вовк Українському Радіо, пересічна дисертація є як правило компіляцією, а також це може бути різного роду псевдонаукові псевдовисловлювання. На думку експертки, в "наукових" працях є багато прикладів так званого ПФФ (Плагіат, Фальсифікація, Фабрикація).

0:00 0:00
10
1x

Фото: ілюстративне 

ПФФ, "тіньове" авторство і фабрики дисертацій

На думку Світлани Благодєтєлєвої-Вовк, пересічна українська дисертація є як правило компіляцією, а також це може бути різного роду псевдонаукові псевдовисловлювання. Експертка каже, що у дисертаціях найбільше прикладів так званого ПФФ (Плагіат, Фальсифікація, Фабрикація) спостерігається в соціальних, економічних, педагогічних, медичних, юридичних і деяких технічних науках. "Плагіат є запозиченням без цитування чужого тексту і привласнення його. Фальсифікація – це генерування певних даних, відомостей, які не відповідають дійсності. І аналогічною є фабрикація".

Світлана Благодєтєлєва-Вовк також виділяє "тіньове" авторство – написання праць на замовлення. "Воно поширене і функціонує у вигляді цілих фабрик дисертацій. Протягом діяльності антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" ми викрили велику кількість дисертацій із "тіньовим" авторством, які вироблялися на тих чи інших фабриках. Це велика проблема. В окремих науках частка сумнівних робіт доходить до 80-90%. А в окремих соціалізованих радах, у радах філософських наук, культурології всі захищені дисертації з філософії, (до речі, в тій раді, де захищався Оксен Лісовий у 2012 році, потім ми проводили експеримент у 2017 році), були виявлені випадки ПФФ". 

Світлана Благодєтєлєва-Вовк, ФБ-сторінка

Реакція Оксена Лісового на звинувачення у плагіаті

Призначеного 21 березня цього року міністром освіти та науки України Оксена Лісового звинувачують у плагіаті. Йдеться про кандидатську дисертацію з філософії, яку він захистив 2012 року. Оксен Лісовий є керівником Малої академії наук та військовослужбовцем. Він заявив про свою нульову толерантність до академічної недоброчесності, повідомили "Українській правді. Життя" у Малій академії наук України. Міністр має намір відправити свою кандидатську дисертацію на кілька авторитетних експертиз. "У разі виявлення в його роботі порушень доброчесності Оксен Лісовий готовий відмовитись від вченого ступеня кандидата наук і на посаді міністра формувати принципово нову академічну культуру та культуру освітнього та наукового менеджменту", – заявили у МАН.

Почому дисертація?

Є два підходи написання сумнівних дисертацій, продовжує розповідь Світлана Благодєтєлєва-Вовк. І називає ринок, на якому існують певні ціни з написання і супроводження цих дисертацій. Тут вартість може коливатися від кількох до 30 тисяч доларів серед юристів "залежно від наукового напрямку окремих наук, наприклад юридичних та ступеню кандидата наук чи доктора наук. І другий спосіб захисту: виконання дисертацій, як послуги для топ-чиновників та/або політиків. Самі наукові керівники рад шукають людей, зацікавлених у написанні дисертації і пропонують це зробити, щоби мати зв'язки серед еліт – політичних і управлінських". 


На фото: Оксен Лісовий, ФБ сторінка

Як викрити плагіатора?

Усе починається власне з пошуку в мережі тексту – або автореферату, або тієї ж дисертації, пояснює активістка ініціативи "Дисергейт". "І треба впевнитися, що копіювати тексти можна і можна їх порівнювати". Адже з деякими файлами деяких університетів, які викладають у мережу, неможливо здійснювати операції із текстом. Тобто вони викладені у вигляді зображень. Тому треба перевести їх у текстовий вигляд. "Викривачі можуФсту, можна знайти – чи існують тексти в базі зі схожістю? Це також пошук за темою". Експертка констатує, що часто плагіатори змінюють ключові слова в темі. Але загалом текст залишається той самий. "За цими ознаками можна знайти ПФФ. А далі йде кропітка робота. Перевіряються джерела на ймовірність фальсифікацій". Зокрема, плагіатори вдаються до такої хитрості – міняють українські букви "ї" на латинські "і", щоби не можна було перевіряти текст автоматизовано. 

Чи можна позбавити плагіатора наукового ступеню?

Світлана Благодєтєлєва-Вовк говорить, що із 2016 року в Україні скасували механізм позбавлення наукових ступенів. "Довго не могли сформувати Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) і довго не було нормативного забезпечення перевірки і скасування цих рішень вже в межах НАЗЯВО. І лише під час російського вторгнення цей документ з'явився", – резюмує експертка.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Гранти на освіту замість держзамовлення… та інші реформи від Міносвіти. Пояснює заступник міністра
Пояснення "мені погрожували" недостатньо. Хто є колаборантом?
"Ми дуже вдячні Шкарлету, але реформування освітньої галузі застопорилося" — Гетманцев
Які вчителі – колаборанти?
У МОН розповіли про особливості завершення навчального року в школах і вступну кампанію