Філатов: ті, хто втратив житло внаслідок ракетного удару в Дніпрі, отримали по 2,5-3 мільйони грн

Філатов: ті, хто втратив житло внаслідок ракетного удару в Дніпрі, отримали по 2,5-3 мільйони грн

У Дніпрі виплатили по 2,5-3 мільйони грн тим, хто втратив житло внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці. Такі цифри навів сьогодні, 26 квітня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо мер Дніпра Борис Філатов. За його словами, 58 потерпілих родин отримали компенсації. Ще кілька постраждалих сімей дооформлюють документи. Росія зруйнувала ракетним ударом 14 січня цього року два під'їзди багатоквартирного житлового будинку. Офіційно відомо про 46 загиблих, 80 людей поранено, 9 зникли безвісти. "Я це розцінюю, як терор", наголосив мер Дніпра, маючи на увазі численні обстріли міста російськими загарбниками.

0:00 0:00
10
1x

Розбір руїн будинку після ракетного обстрілу РФ у Дніпрі, 14 січня 2023 року. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне

У Дніпрі 58 родинам, потерпілим від ракетного удару 14 січня, виплатили компенсації, розповів Борис Філатов. За його словами, останні 2-3 тижні тут відносно спокійно. До того російські загарбники обстрілювали Дніпро щотижня: влучали, зокрема, і в АЗС, і в ринок. У 90% випадках обстрілювали саме приватний сектор. "Я це розцінюю, як терор", констатує мер Дніпра. Найтрагічнішим днем у місті стало 14 січня цього року, коли ракета влучила в житловий багатоквартирний будинок на вулиці Перемоги.

"Ми видали гроші людям, а вони самі нехай вирішують, що робитимуть далі"

"Компенсації всім постраждалим виплатили. Але є винятки. Бо багато хто з людей за кордоном, вони збирають документи, щоби отримати компенсацію. 57 або 58 родин уже отримали компенсації, а треба видати 63-м. Зовсім мало родин наразі не отримали компенсацію. Зараз ми очікуємо документів", – зазначив мер. Це було його власним рішенням, як міського голови, каже Борис Філатов, чому він пішов саме шляхом монетизації. "Зараз є деяке свавілля правоохоронних органів, які замість того, щоби працювати на перемогу, придумують собі й нам марну працю. Мені пропонували підлеглі придбати житло у забудовника. Але я сказав, що нас запитають, а чому ми купили саме у цього забудовника квартири? Вони можуть придумувати будь-які запитання. Ми видали гроші людям, а вони самі нехай вирішують, що робитимуть далі. У нас були випадки по інших ракетних обстрілах, коли жіночка передала своїй онучці компенсацію, а сама поїхала жити до сестри. Ми виплатили по 2 мільйони грн на руки. Ще 100 мільйонів допомогли зібрали містяни і місцевий бізнес. Тому загалом постраждалі люди отримують десь по 2,5-3 мільйони грн. Ніхто серед інших територіальних громад не отримує такі кошти", – сказав мер.

Головне зараз, переконував Борис Філатов, усім бути пліч-о-пліч, працювати разом на перемогу України. А всі політичні стосунки варто з'ясовувати після поразки агресора.

Наступні частини ексклюзивного інтерв'ю Українському Радіо мера Дніпра Бориса Філатова:

Філатов: досвід блекаутів врахували для наступних опалювальних сезонів

"Раніше ми посідали 60 місце, а зараз у трійці перших" — Філатов