"Проєкт бюджету на 2024 рік сконцентрований на тому, щоб ми перемогли у війні" — Шуляк

"Проєкт бюджету на 2024 рік сконцентрований на тому, щоб ми перемогли у війні" — Шуляк

Проєкт державного бюджету на 2024 рік сконцентрований на тому, що Україна якомога швидше перемогла у війні з Росією, розповіла Олена Шуляк. За словами голови комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голови партії "Слуга народу", двома основними статтями витрат є витрати на оборону, а також соціалка. Разом з тим, попри складні умови, бюджет передбачає зростання як мінімальної заробітної плати, так й індексацію пенсій. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Дзеркало тижня

"В депутатів вже була можливість вносити зміни, вони подавали свої правки до 1 жовтня перед голосуванням, коли вже проводилося відповідне голосування в першому читанні. Зараз депутати вже не подають правки, пропозиції опрацьовує безпосередньо Кабінет Міністрів України. Звичайно, долучається також Міністерство фінансів. Зараз до другого читання, коли вже буде виноситися бюджет до сесійної зали, Міністерство фінансів з іншими міністерствами братиме основоположну роль щодо того, які правки будуть враховані, опрацьовані урядом, а які так і залишаться без розгляду", — розповіла Олена Шуляк. 

За її словами, бюджет на 2024 рік в основному сконцентрований на тому, щоб втілити заходи, які допоможуть виграти війну: "Основна стаття витрат — це, звісно, підвищення обороноздатності нашої країни. На другому місці — соціальні виплати і в цьому бюджеті передбачено, що буде зростати протягом 2024 року й мінімальна заробітна плата — десь на 16 %, й мінімальна пенсія — на 13 %. І в 2022, і в 2023 роках, незважаючи на величезні видатки саме на оборону, все одно переглядалися пенсії, проводилась індексація і я впевнена, що 2024 рік не стане винятком". 

"Звичайно, соціальні виплати для держави сьогодні залишаються важливими, проте перш за все — це всі завдання для того, щоб максимально швидко виграти війну і здобути таку очікувану перемогу", — констатувала Олена Шуляк.