Це ілюзія, що можна щось сховати у декларації — адвокатка Гусейнова

Це ілюзія, що можна щось сховати у декларації — адвокатка Гусейнова

Закон про декларування статків для чиновників набрав чинності у жовтні. "Змін особливих не відбулося". Так прокоментувала старт декларування в ефір Українського Радіо адвокатка Регіна Гусейнова. Не подаватиме декларації патронатна служба, волонтери, суб'єкти декларування, які перебувають безпосередньо у зоні бойових дій. Натомість прикута увага буде до усіх членів військово-лікарських комісій. Якщо навіть хтось намагатиметься звільнитися зі своїх посад, то їм все одно потрібно буде вносити дані до декларації. Тим паче свої статки треба записувати за два попередні роки та за нинішній.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Фото: Слово і діло

Замість патронатної служби подаватимуть декларації усі члени військово-лікарських комісій 

Ніяких особливих змін щодо декларацій не відбулося, лише коло тих, хто подавав декларації, звузилося, розповідає Регіна Гусейнова. Не буде подавати дані про свої доходи патронатна служба. Натомість декларуватимуть свої статки усі члени військово-лікарських комісій, навіть тимчасові. Адвокатка пояснює, що декларації не подавалися за 2021 та 2022 рік. Тому за ці два роки треба задекларувати свої доходи до 30 січня. Розповідає, що зараз активно заповнюються декларації, бо часу мало: поки візьмеш усі довідки та витяги. За 2023 рік треба буде подати свої дані до 1 квітня 2024. Регіна Гусейнова нагадує, що в кожному відомстві або міністерстві є структурний підрозділ або уповноважена особа, яка відповідає за антикорупційні ризики. "Волонтери не будуть подавати декларації. Але я вважаю, що така людина має мати підтвердження, що кошти були витрачені саме на ЗСУ. Ті суб'єкти декларування, хто виконує безпосередньо бойові завдання, також не подають декларації. Для них час відтерміновано." 

"Вас палками на цю посаду ніхто не гнав. Якщо особа йде на виборну посаду, вона має менше право на приватність, ніж ми з вами"

Українці дуже активна нація і хочуть впливати на деякі процеси. Тому дуже добре, що українське суспільство порушує тему відкритості влади, впевнена Регіна Гусейнова. "Для суб'єктів декларування, які не перебувають в ЗСУ, немає жодної проблеми подати декларації. В грудні вже десь мають бути відкриті декларації. Але деякі декларації будуть закритими. І це нормально. Бо це безпека тих, хто охороняє нас. Має бути причина та обґрунтування, чому ви не можете відкрити свої декларації, а не просто пояснення, що я не хочу показувати свою декларацію. Все буде перевірятися. І все буде достатньо прозоро. Якщо ви обіймаєте публічну посаду, ви маєте бути відкритими. Якщо говорять про те, що хто має право залазити до мене з перевірками, я завжди кажу, що вас палками на цю посаду ніхто не гнав. Якщо особа йде на виборну посаду, вона має менше право на приватність, ніж ми з вами". Зараз недосконалий сам процес подачі декларації, зауважує Регіна Гусейнова, бо стоїть питання щодо захисту персональних даних: кому належать сервери і у чиїй вони власності?

Попросити в НАЗК, тоді… буде більше шансів відбиватися в суді

Регіна Гусейнова вважає, що 10 днів мало для перевірки неточностей у декларуванні. "Коли почався процес декларування, НАЗК дало всього 10 днів на те, щоби повідомити про якісь неточності в декларації. Люди дивляться на неточності, коли готують свою наступну декларацію. Тоді вони й бачать якісь невідповідності". Адвокатка радить: "якщо ви все ж знайшли якусь помилку, через електронний кабінет повідомте про це НАЗК і попросіть, щоби вони дали вам можливість виправити цю помилку. Ви таким чином приберете умисел і вкажете на те, що самі знайшли помилку. Тоді більше шансів буде відбиватися в суді". 

Відсутність доступу до певних документів 

Щодо помилок, то Регіна Гусейнова називає неможливість на момент заповнення декларації мати доступ до певних документів. Наприклад, особа зробила витяг з реєстру нерухомого майна, а потім згадала, що є договір купівлі-продажу, який залишився, скажімо, на окупованій території. "Якщо ви не пам'ятаєте, скільки коштує об'єкт, тоді просто вкажіть його. Напишіть супровідний лист про те, що я не можу вказати суму, бо в мене з такої-то причини немає доступу. Зробіть витяг". Реєстр нерухомого майна працює, якщо люди навіть виїхали з країни, нагадує Регіна Гусейнова. Тому зробити все треба мінімізовано.

Система декларування є складною, "в НАЗК говорять те, що часом фізично виконати неможливо. Це ілюзія, що можна щось сховати у декларації"

Дуже складна історія із правильним заповненням декларації. Регіна Гусейнова зауважує, що такого електронного декларування, як у нас, немає в жодній країні Європи. "У нас дуже серйозне декларування з усіх сторін. У нас така система контролю, що тебе перевірять, і у декларації ти нічого не заховаєш. Це ілюзія, що можна щось сховати у декларації". НАЗК може зробити повну перевірку декларацій, або перевірити майновий стан суб'єкта. Якщо є невідповідність, то людина притягується до адміністративної або кримінальної відповідальності. Але при цьому НАЗК і НАБУ мусить бути більш відкритим до людей. НАЗК не хоче робити роз'яснень, наголошує Регіна Гусейнова. "До нас приходять не найдурніші люди за консультаціями. Але система є достатньо складною. В НАЗК говорять те, що фізично виконати неможливо. Наприклад, не треба показувати IBAN, номери рахунків. В законі ця норма так не читається, на мій погляд адвоката. Зараз неможливо не записати IBAN, бо система тебе просто не пропустить. Я раджу писати IBAN, бо тоді особа-декларант не зможе подати декларацію". 

Небажання декларувати доходи та купа декларацій при звільненні 

Якщо особа не подає декларування, то це буде вважатися кримінальним злочином. Якщо навіть людина звільниться, то це не позбавляє її від обов'язку подавати декларацію за три роки. Адвокатка зауважує, що кількість декларацій, які мусить подати суб'єкт декларування, не дуже чітко прописано. "Людина працювала на посаді, вона мусить подати декларацію при звільненні, потім протягом 30 днів з того часу, як вона звільнилася, після звільнення, і річну декларацію. А якщо людина починає цього ж року працювати на іншій посаді? Це купа декларацій". 

Найбільше страждають звичайні люди

Інколи норма закону така велика, що "придавлює" людину, констатує Регіна Гусейнова. На її думку, найбільше страждають ті, хто не має або фізичної, або матеріальної можливості отримати якусь консультацію, або таку особу неправильно проконсультували. "Депутат сільської ради з глухого села не може взяти довідку в банку, бо такої послуги просто немає в його районі. Там навіть немає архіву. Людині треба їхати в центральний офіс банку до Києва". 

Хто ж ці члени родини?

Хто такі члени родини? В законі є триєдиний чинник, каже адвокатка, коли люди спільно проживають, ведуть спільне господарство, мають стосунки, які носять характер сімейних. "Якщо доросла дитина з вами проживає і стосунки носять характер сімейних, то ви пишете, що це член сім'ї. Якщо з вами проживає ваша теща, але у вас є окремий сімейний бюджет, вона проживає на іншій частині будинку, то ви повинні для себе зрозуміти, чи показувати її, як члена сім'ї, чи ні. Якщо люди живуть на одній території як сусіди, між ними немає стосунків, які носять характер сімейних, якщо ви просто разом орендуєте квартиру з кимось, то таку особу вказувати не треба в декларації. Я б тещу і свекруху декларувала. Також треба показувати всіх дружин та чоловіків, навіть якщо ви спільно не проживає вже деякий час. Закон говорить про те, що ти мусиш показати і колишнього чоловіка/дружину, і того, з ким проживаєш зараз. Законом не передбачено, що одночасно може бути і чоловік, і партнер. Але краще показати, ніж не показати. Можуть про партнера і не здогадатися в НАЗК. Але якщо ви публічна особа і вас бачать з іншим чоловіком, це все дуже легко перевіряється. НАБУ дивиться, де ночують ваші два телефони. Дані щодо перебування телефону мусить дати оператор мобільного зв'язку. Тоді важко буде довести, що у вас немає сімейних стосунків. Але партнер нікому нічого не винен. Суб'єкт декларування мусить вжити всіх заходів і перевірити всі реєстри, кадастри, які є в загальному доступі і те майно, яке є в дружини/чоловіка чи партнерки/партнера. Але ви не зможете взяти довідку про доходи, з банку. Цей елемент приватності член сім'ї може зберегти, оскільки він не є суб'єктом декларування. Ви дайте максимум інформації, яка є в публічному доступі щодо авто та майна." За рік ви повинні показувати статки свого партнера, зауважує Регіна Гусейнова. "Якщо ви розлучилися на початку року і понад 183 днів не проживаєте разом, тоді не показуєте. Але все перевіряється". 

Подарунки приймати від мами, тата, бабусь і дідусів можна

На кожне майно особа має мати підтвердження, що вона на нього заробила. Або заробив член її/його сім'ї. Інших варіантів немає, наголошує Регіна Гусейнова. І додає, що хіба що особа могла отримати майно у спадок від своєї бабусі. "НАЗК і НАБУ повинні вступати у перевірку. Вони беруть податкову декларацію особи за останні 5-10 років. І звідти одразу стає зрозумілим, скільки ця особа заробила грошиків. Будучи суб'єктами декларування, таким особам насправді могли щось подарувати і батьки. Саме від них вони і могли приймати подарунки. Але тоді вже батькам треба довести, що вони також заробили ці гроші. Якщо ваша бабуся була ФОПом і її декларація покаже, що вона заробляла гроші, то чому б і ні. Мама, тато, бабусі і дідусі є тими людьми, від яких суб'єкти декларування можуть приймати подарунки. Він інших людей такі особи не можуть приймати подарунки". 

Спадок від багатої родички

Якщо була багата бабуся, то спадок вважається також доходом.  "Якщо у вас є заповіт, в якому ця ж родичка заповіла вам мільйон доларів, будинок в центрі Києва і величезну земельну ділянку, то це реальна історія. Але заповіт цей вам повинен надати нотаріус. І копія цього заповіту підтвердить право власності". Дачі також треба вказувати.

Позика та кредит 

Позичання або взяття в кредит теж має бути документально підтвердженим, застерігає Регіна Гусейнова. "Щодо є позики, то тут особа має вказати, у якої саме людини вона позичила гроші. НАЗК може перевірити і цей факт. Якщо будуть сумніви щодо можливості такої позики, тоді НАЗК скаже суб'єкту декларування, що у нього не підтверджені доходи. А це вже серйозне правопорушення". 

Матеріальна допомога

Все залежатиме від розміру матеріальної допомоги, переконана Регіна Гусейнова. "Якщо надав цю допомогу якийсь фонд або особа, тоді це треба показувати. Ми не вказуємо тоді, коли беремо щось для ЗСУ. Для перевірки руху коштів береться довідка в банку". 

Криптовалюта, об'єкти інтелектуальної власності та коштовності

Це ілюзія, що можна щось легко сховати, переконана Регіна Гусейнова. І криптовалюта теж має свої хвостики. "Ти не можеш, якщо є криптовалюта, не показати, де ти її взяв, як ця крипта до тебе потрапила. А все це є на порталах обміну і купівлі криптовалюти". Часто забувають в деклараціях вказати об'єкти інтелектуальної власності. А цього не варто забувати. Реєстри дають можливість згадати все. Щодо коштовностей і сумочок, то простіше задекларувати якусь річ, але зрозуміти, звідки вона у тебе взялася. "Якщо статки дозволяють купити дорогі сережки, то це треба декларувати. Бо буде недовіра суспільства".