ГРУПА В: ІСПАНІЯ, ІТАЛІЯ, ХОРВАТІЯ, АЛБАНІЯ

ГРУПА В: ІСПАНІЯ, ІТАЛІЯ, ХОРВАТІЯ, АЛБАНІЯ

14 червня на футбольний полях Німеччини стартує Чемпіонат Європи з футболу-2024.  Право боротись за титул найсильнішої команди континенту цьогоріч здобули 24 команди, серед яких і збірна України. Чого чекати від кожної з команд-учасниць фінальної стадії чемпіонату, розбирались коментатори радіо Промінь Костянтин Дульцев, Вадим Власенко й Галина Вінниченко в подкасті "Футбольне ЄВРО-2024". Свій четвертий випуск вони присвятили групі "В", до якої потрапили збірні Іспанії, Італії, Хорватії та Албанії.

Найбільш непростою в цьому квартеті виглядає ситуація для албанців, — переконаний Костянтин Дульцев. Не надто легка вона нібито й для хорватів, але формат турніру, можливо, і дозволить їм вийти далі, навіть якщо це буде третє місце. Покоління Модрича у цій збірній налаштоване використати свій досвід на максимумі навіть там, де теоретично їм бракуватиме витривалості чи швидкості. До того ж це дисциплінована й терпляча команда. Солідна кількість плей-офф матчів на великих турнірах із серіями післяматчевих пенальті — це їхня класика. 

А що ж іспанці? Різні аналітичні ресурси безальтернативно пророкують їм  перше місце в групі, але вже є низка великих змагань, на яких, здавалося б, збалансовані, сильні склади цієї збірної не змогли реалізувати власний потенціал. З іншого боку, — де ла Фуенте після чималої кількості років праці з різними віковими збірними Іспанії точно адаптувався на чолі національної. Це було помітно і впродовж переможного для неї попереднього сезону Ліги націй. Тож збірна Іспанії може бути мінливою: впевнено, врівноважено й без номінального нападника виграти ЄВРО-2012, або ж не вийти з групи чемпіонату світу, як це було в 2014, — нагадує Вадим Власенко. 

Відтак, існує велика вірогідність, що до фінального свистка у цій групі зберігатиметься інтрига: хто з якого місця й куди виходить або ж навпаки. Тим більше, чинний чемпіон турніру —  збірна Італії — поки не надто вражає. Схоже, що Лучано Спаллетті — все ще в пошуках ідей. З одного боку в італійців — "золото" Євро-2020, з іншого — дві невдалі попередні кваліфікації чемпіонату світу. Але от точно, що буде в цій групі, — так це дуже цікаві поєдинки. Отже, далі про команди квартету "В"…

ІСПАНІЯ

Хоч збірна Іспанії після "золота" 2010-го на чемпіонатах світу не може піднятися вище однієї восьмої фіналу, а покоління Касільяса, Вільї, Іньєсти, Торреса й Бускетса не виходить на поле в її футболках, вона все одно залишається однією з найсильніших команд планети. До того ж останніми роками з’являються нові зірки: Педрі, Гаві, Ольмо, Фаті, Родрі, Ферран Торрес… Якби ж іще без травм. Відтак матчі збірної продовжують об’єднувати всю Іспанію, змушуючи забувати навіть про принциповість "ель-класико" між "Реалом" і "Барселоною". Та й сам футбол залишається найпопулярнішим видом спорту в країні. Попри всі намагання, наприклад, баскетбольних команд конкурувати своїми медалями. 


Фото: Getty Images

 Досягнення   

Міжнародний дебют іспанців відбувся 1920-го року, коли вони на Олімпійських іграх у Бельгії перемогли команду Данії. І хоч 1964-го було "золото" чемпіонату Європи, але регулярно з’являтись на великих турнірах команда починає останнім часом.  Збірна Іспанії, зокрема, виграла ЄВРО–2008 і 2012, між якими забрала "золото" першості планети — 2010.

За кількістю перемог на чемпіонатах Європи ця команда — одна з рекордсменок. У неї та збірної Німеччини по три виграних ЄВРО. Саме ці дві команди грали між собою у фіналі турніру 2008-го: тоді під керівництвом Луїса Арагонеса іспанці пройшли дистанцію змагань без жодної поразки й перемогли у вирішальному раунді 1:0.

Попереднє золото ЄВРО пов’язане з київським НСК "Олімпійський": тоді були 4:0 з італійцями. І це іспанський ексклюзив, бо ніхто інший, крім піренейської команди, не зміг захистити титул переможця першості Старого світу.

Шанси 

Збірна Іспанії не зіштовхувалась з особливим  труднощами у відборі до цьогорічного ЄВРО: сім перемог і одна поразка від шотландців, 25 м’ячів забито і 5 пропущено, перше місце в групі. Але навіть не це є показником  того, що новий наставник Луїс Де ла Фуенте вже стабілізував гру команди, а Ліга націй. У ній іспанці опинилися на першому підсумковому місці квартету, в якому були португальці, чехи та швейцарці, а потім у фінальній частині спочатку перемогли італійців у півфіналі, а далі в серії післяматчевих пенальті виграли у хорватів 5:4. Це перший трофей із 2012-го. 

На попередньому ЄВРО команда дісталася півфіналу, де поступилася у серії післяматчевих пенальті своїм нинішнім сусідам у групі "В" — італійцям.   

Говорячи про сильні сторони команди, варто згадати екс-гравця "Ювентуса", а нині представника мадридського "Атлетіко" Альваро Морату, який накопичує свій четвертий десяток голів за збірну, та Дані Ольмо, який на попередніх двох великих турнірах зробив чотири результативні передачі. 

Букмекери у своїх прогнозах на першому місці квартету бачать лише іспанців. І в цьому є логіка попри складність групи. Що ж до шансів на титул, то збірній Іспанії віддають місце в групі претендентів, проте в рейтингах багатьох букмекерів воно нижче, ніж, наприклад, в англійців і французів.  

ІТАЛІЯ

Збірна Італії майже завжди повноцінно конкурує з суперниками на великих міжнародних турнірах з наміром виграти ті чи інші медалі. Може здатися, що так було завжди, але ні: в історії є 32-річний відрізок, упродовж якого вона не могла подолати груповий раунд чемпіонатів світу. Невдачі розпочались після "золота" на турнірі у Франції 1938-го. Далі була Друга Світова війна. Перед найближчим після неї чемпіонатом світу 1950-го футболісти тоді базової команди збірної "Торіно" гинуть в авіакатастрофі. Як наслідок, — сформована з недосвідчених гравців збірна Італії виступила невдало й почався період невдач, що триватиме 32 роки.  

Щодо перемог, то їх у італійців більше саме в фінальних частинах чемпіонатів світу, а не на ЄВРО.


Фото: Getty Images

Досягнення 

Збірна Італії — чинний переможець чемпіонату Європи. Вона пропустила дві попередні першості планети, але при цьому влітку 2021-го виграла в серії післяматчевих пенальті фінал ЄВРО на лондонському "Вемблі" в англійців. Загалом італійська команда двічі перемогла на ЄВРО й чотири рази — на чемпіонатах світу, на яких більше титулів лише у бразильців (5).

Перше в її історії європейське золото вона отримала ще 1968-го. Саме вона й була господаркою турніру. Фінал із югославами закінчився внічию, а призначений повторний матч відзначився рахунком 2:0 на користь команди з Апеннінського півострова. Загалом в італійців позаду вже 10 виступів на ЄВРО.

Шанси

Відбір до ЄВРО-2024 збірна Італії розпочала на чолі з Роберто Манчіні, а закінчувала з Лучано Спаллетті. У заключному турі була нічия з командою України. Якби замість неї була поразка, то італійці опустилися б на третє місце групи.

Нинішня команда має доволі багато відмінностей від тієї, що перемогла на ЄВРО-2020. Одна з причин — доволі рвучка зміна поколінь, хоча подібне трапляється з цим колективом не вперше і навіть не вдруге. Нині у цій збірній немає когось на кшталт Беллінгема чи Мбаппе, але при цьому Спаллетті має в своєму розпорядженні, зокрема, Доннарумму, Бареллу, К’єзу. Є певний ліміт щодо вибору футболіста на позицію основного нападника. Щоправда, дубль Матео Ретегі з "Дженоа" у контрольному матчі з венесуельцями, можливо, дещо заспокоїв наставника. Букмекери віддають італійцям друге місце в групі "В". При цьому не розташовують її в першій четвірці претендентів на головний титул турніру в Німеччині.

ХОРВАТІЯ

Хорватський футбол — це активний постачальник гравців до топ-ліг Європи. Передусім, "Динамо" (Загреб). Міжнародний центр спортивних досліджень регулярно додає академію цього клубу до першої десятки  світового рейтингу за кількістю вихованців, які виступають у топ дивізіонах чемпіонатів країн Європи. Саме з неї, наприклад, Лука Модріч, Деян Ловрен, Шиме Врсалько, Марцело Брозович, Матео Ковачич, Маріо Манджукіч, Йошко Гвардіол і ще багато–багато інших. До речі, 38-річний капітан хорватів Модріч ще хоче потрапити на чемпіонат світу – 2026. Амбіції чудові, але, певно, список його ігор саме на першостях Європи буде вичерпаний турніром у Німеччині. У Модріча ніколи не було проблем з мотивацією, а тут, звісно, тим більше...  


Фото: Getty Images/Luka Stanzl

Досягнення 

Збірна Хорватії свої перші в історії офіційні матчі провела у відборі до ЄВРО-2016 й успішно зіграла у фінальній частині. Двома роками пізніше у неї вже була "бронза" чемпіонату світу, а Давор Шукер став найкращим бомбардиром турніру. 

Першість планети для хорватів — окрема історія. Так, одного разу вони не подолали кваліфікацію й двічі не вийшли до плей-офф із груп фінальної частини. Проте на інших трьох подібних турнірах, а це половина з тих, на яких виступали, вони були … з медалями. Це ще "срібло" 2018-го й "бронза" 2022-го, здобуті з наставником Златко Далічем. Це той тренер, який працює з нею і нині (почав ще 2017-го).  

Натомість із чемпіонатами Європи у хорватів — не так гладко. Для порівняння: на попередніх шести ЄВРО, на яких виступали, вони жодного разу не потрапляли за межі чвертьфіналу. Хоча чотири рази з шести проходили груповий раунд. Чвертьфіналів у них два. Попереднє ЄВРО–2020 — це поразка в одній восьмій в екстра таймі іспанцям 3:5. 

Шанси

У жовтні минулого року збірна Хорватії вперше в історії програла домашній матч у відборі до чемпіонатів Європи команді Туреччини з її новим тренером Вінченцо Монтеллою з рахунком 0:1. Це одна з причин, чому хорвати поступилися цьому супернику одним очком у групі, але потрапили до фінальної частини з другого місця. Була в жовтні і гостьова поразка від команди Вельсу. Модріч тоді навіть визнав, що збірна Хорватії давно не грала настільки погано. До того ж Йошко Гвардіол і Матео Ковачич провели не найкращий свій сезон у "Манчестер Сіті". Тож усе це натякає на мінімальні шанси цієї збірної щодо плей-офф на ЄВРО. Інша справа, що в групі є італійці та іспанці, тому букмекери вважають, що хорвати стануть третіми. Й подальші перспективи, за умови потрапляння до плей-офф, будуть залежати, передусім, від суперника в одній восьмій. Ними можуть стати, наприклад, ті ж англійці, але лише теоретично.  

АЛБАНІЯ

Трохи не лише про футбол. Нині весь світ називає цю країну Албанією,  але так було не завжди. З кінця XVIII століття албанці називали свою країну "Шкіперія", що перекладається як "країна орлів". За іншою версією, назва походить від албанського слова "шкіп", що означає "викладати думку". 

Ще у цій країні є Борш. Звучить майже як назва національної страви України. Насправді ж — це селище на курортному узбережжі Адріатичного моря. 

Чимало спільного Албанія має з Італією — сусідкою у групі "В" на ЄВРО.

Скажімо, багато хто з албанців (особливо зі старшого покоління) знає італійську мову. Саме у цій країні, у Шкодері, вручну роблять маски для венеційського карнавалу. Є й суто футбольний зв’язок. Доволі значна кількість албанських футболістів нинішньої національної збірної або зараз, або раніше виступали в чемпіонаті Італії.  При цьому порівнювати досягнення двох команд на цьому рівні сенсу немає. Для албанців — це ледь не початок історії виступу в фінальних  частинах чемпіонатів Європи: подібне буде вдруге.  


Фото: AP Photos

Досягнення 

Збірна Албанії поки що не дебютувала у фінальній частині чемпіонату світу. На ЄВРО раніше була одного разу. 2016-го албанці наприкінці групового раунду обіграли румунів, але з квартету до плей-офф пропустили збірні Франції та Швейцарії. Хоча давайте згадаємо й відбір до того ЄВРО. Саме збірна Албанії організувала єдину для португальців поразку та ще й на полі суперника, у першому турі. У підсумку, — стала другою, обігнавши сербів і команду Данії. 

Відбір до ЄВРО-2024 для збірної Албанії — ексклюзивний: ніколи раніше вона не вигравала кваліфікаційну групу того чи іншого великого міжнародного турніру. Але уваги заслуговує навіть не це, а перша в історії команди в таких відборах семиматчева серія без поразок. Вона розпочалася після програшу полякам у другому турі. Упродовж неї албанці перемогли чехів — 3:0 і збірну Польщі — 2:0.

Шанси

Букмекери вважають, що збірна Албанії має найменші шанси на вихід із групи "В" до плей-офф. Сперечатись навряд чи доречно. Хоча варто подивитись на той же півзахист і не лише: низка гравців команди загартовані іграми Серії "А". У січні минулого року на посаду наставника призначений екс-захисник "Барселони" та лондонського "Арсеналу", бразилець Сілвіньо. Його асистент — у минулому гравець збірної Аргентини Пабло Сабалета. Сілвіньо має не надто великий досвід роботи головним тренером. "Ліон" і "Корінтіанс" із ним на чолі виграли 19 матчів із 54-х. А ще було 17 поразок. 

Є інше, і це теж факт: колишній асистент Роберто Манчіні в "Інтері" та Тіте у збірній Бразилії таки змінив збірну Албанії. Вона пропустила у відборі ЄВРО-2024 лише три голи, причому усі — не на своїх полях. 

Інша справа, що з такими суперниками, як у Німеччині, як мінімум, не погіршити ці показники оборони буде дуже непросто.