Енергетика + ППО. Експертка про пріоритет України на Конференції з відновлення

Енергетика + ППО. Експертка про пріоритет України на Конференції з відновлення

Захист енергетики і паралельно її відбудова – це пріоритет №1, який українська делегація на Конференції з відновлення України у Берліні намагається донести до західних союзників. Про це розповіла голова Міжнародного центру української перемоги, членкиня правління Центру протидії корупції Олена Галушка. За її словами, ще місяць тому наші партнери не уявляли масштабу проблем в енергетиці після рашистських атак. Потім вони почали це розуміти. Саме тому, наголосила експертка, заклик надати ППО і "закрити небо" сьогодні у Берліні звучав особливо. "Зеленський продовжує повторювати про 7 Patriot, канцлер Шольц повідомив, що 3-й німецький Patriot поїде в Україну, але цього дуже мало", – зауважила Галушка. І додала: "важливо, щоб Європа перебирала лідерство в системній довгостроковій підтримці України". 

0:00 0:00
10
1x

Виступ президента України Володимира Зеленського на Конференції з відновлення у Берліні, 11 червня 2024 року. Фото: president.gov.ua

"Закрити небо" і, звичайно, ППО

 У Берліні триває Конференція з відновлення України. Із якими ключовими меседжами поїхала на неї українська делегація і чи почули їх учасники конференції? Які ваші спостереження?

Насправді, я приємно здивована тим, наскільки українська делегація в унісон висловлюється про проблеми енергетики як пріоритет №1, доносячи до наших партнерів, що нам потрібно перш за все захистити енергетику і паралельно із цим її відбудовувати. Тому що, певною мірою, склалася така ситуація, коли багато із наших партнерів фокусуються на відбудові, трошки пропускаючи цей перший крок, який може стати єдиною успішною запорукою системної відбудови – це можливість захистити міста, критичну інфраструктуру, енергетику, все в Україні. Тобто, це "закрити небо" і, звичайно, ППО. Тому дуже важливо до них доносити, що відбулася оця пауза із американським пакетом, європейці не змогли підхопити і допомогти нам мати належну кількість ППО. І саме тому Росія скористалася цим вікном і зруйнувала нам багато маневрової нашої енергетики, гідро.. і теплоенергетики. Тому важливо доносити, що нам необхідно, по-перше, відбудувати, встигнути це зробити до початку опалювального сезону і відбудувати децентралізовано, щоб Росії було набагато складніше зруйнувати. Але це не буде мати сенсу, якщо ми не зможемо "закрити небо". І Зеленський продовжує повторювати про 7 Patriot, канцлер Шольц повідомив, що 3-й німецький Patriot поїде в Україну, але цього дуже мало. Тобто чомусь ми не бачимо досі готовності інших партнерів, крім Німеччини, посилювати нашу протиповітряну оборону. Тому це дуже добре, що цей меседж звучить зараз з усіх сторін. 

Ще місяць тому наші партнери не розуміли повного масштабу проблем в енергетиці

Президент України у своїй промові на Конференції з відновлення у Берліні підкреслив, що варто зробити все можливе і неможливе, щоб зберегти наявну енергогенерацію і по максимуму відновити втрачену. Наскільки зараз Європа можливо додасть своїх зусиль і ресурсів, щоб відновити ті потужності, які можна зробити до зими?

Разом зі своїми колегами із Міжнародного центру української перемоги ми вже приблизно 2 місяці працюємо над мобілізацією партнерів саме по енергетичному напрямку. І ще місяць тому наші партнери не розуміли повного масштабу проблеми. Вони його зрозуміли, коли на початку червня у Києві почалися відключення електрики по 12-14 годин. Тобто це стало для них таким маячком, коли вони зрозуміли, що тут насправді є проблеми і яким чином Україна буде входити в зиму. Тут ще також дуже важливо розуміти, що якщо в Україні буде повний блекаут, то українських біженців у Європу буде на мільйони більше. А це, звичайно, потребує нереально великих витрат. Тобто за 1,5 роки, 2022-й і половину 2023 року, європейські країни на біженців витратили 46 мільярдів євро. Тобто ми зараз до наших партнерів доносимо, що їм набагато дешевше допомогти нам відбудувати енергетику і захистити її ППО, аніж дозволити Росії це все зруйнувати і потім дуже довго боротися з наслідками.

Дуже важливо, щоб Європа перебирала лідерство

Промова Зеленського умовно складалася із 4 пунктів і 3-й був про політику. Він сказав, що хоч як би не змінювались політичні настрої в Європі, наша реальність така, що Євросоюз потрібен усім європейцям без винятку. Чому саме про політику ЄС і важливість Євросоюзу для будь-якої країни згадував президент? 

Я думаю, це тому, що ми розуміємо, що основна мета Путіна і Росії – це розділити і владарювати. І один із великих плюсів, яким наші партнери дуже сильно пишаються, є те, що їм вдалося сформувати дуже сильну трансатлантичну коаліцію, яка 2 роки підтримує Україну. Незрозуміло, насправді, яка буде динаміка у США, незрозуміло, які будуть результати виборів там. Тому дуже важливо, щоб Європа перебирала лідерство у системній довгостроковій підтримці України. Тому що Україна – на європейському континенті, майбутнє України – у Євросоюзі та НАТО. І це задача також Європейського Союзу нам у цьому допомогти. Звичайно, Путін і Росія ставили на прихід праворадикалів під час виборів до Європарламенту. Були ж розслідування розвідки Чеської Республіки, бельгійців також, про вливання коштів, пропаганду і інші спроби вплинути на результати їхніх виборів. Тому що Росія розуміла, що їм потрібно підірвати підтримку України всередині ЄС, а потім і підірвати єдність цілого цього Союзу. Але, на щастя, судячи із попередніх результатів виборів, їм це не вдалося. 

Олена Галушка. Фото: facebook/olenka.halushka

У Євросоюзу є апетит і бажання почати переговори з Україною

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що Україна виконала всі реформи і перетворення, визначені Єврокомісією у процесі її входження до ЄС, і що ЄС має розпочати переговори щодо членства з Україною вже до кінця червня. На вашу думку, ці переговори розпочнуться?

Переговори будуть складними і нам необхідно готуватися то того, що це, насправді, не відбудеться за одну ніч і нас не візьмуть у Євросоюз просто тому, що ми захищаємо цілу Європу і демократичний світ від терористичної навали Росії. На жаль. Тому нам доведеться з одного боку провести дуже серйозне домашнє завдання, яке перш за все стосується верховенства права, боротьби з корупцією, бізнес-клімату. Тобто того, щоб європейські бізнеси могли заходити в Україну, щоб ми максимально свої стандарти піднімали до рівня ЄС. Але буде ще один великий блок переговорів – переговори по сільському господарству, по інших напрямках, де країни Євросоюзу будуть дуже сильно себе і свої інтереси захищати. Тому я бачу що в Євросоюзу є апетит і бажання відкрити переговори, почати їх, і дати насправді нам як реформаторам інструменти для реформування країни походу вступу України. Але очікувати, що це буде швидкий і легкий процес не варто. І я думаю, що правильно одразу налаштовуватися на те, що це буде багато роботи. Але результатом цієї роботи буде країна, про яку українці мріяли, коли виходили на Революцію гідності у 2013-14 році.

Урсула фон дер Ляєн також повідомила, що буде підписана угода вартістю 1,4 млрд євро з банками-партнерами, щоб привабити інвестиції в Україну із приватного сектору ЄС. Яких ще практичних результатів ми можемо очікувати за підсумками цієї Конференції?

Насправді я очікую, що один із результатів – це буде прогрес із роботою із конфіскації активів. Наразі виглядає, що європейські партнери не готові до повної конфіскації, але вони готові розглянути американську модель видачі Україні кредиту під майбутні доходи. І мені здається, що хоч рішення тут на Конференції не буде, воно буде на саміті лідерів "Сімки", але оце відчуття нагальності, яке ми тут доносимо з усіх сторін до наших партнерів, так само сприятиме ухваленню цього рішення. Окрім того, тут паралельно ведеться великий напрям бізнес-форумів. Тобто тут будуть укладатися угоди на різних практичних рівнях. Очікується, що певний прогрес буде там також досягнутий. І останнє, що мені здається дуже важливо, що є на цьому форумі і чого не було на передніх, це велика присутність представників місцевих громад і можливість місцевих громад донести їхні потреби до донорів і партнерів. І, насправді, навіть коли громади всі в один голос говорять про потребу ППО, захист енергетики, і про це власне говорять усі, то це піднімає пріоритезацію питань в очах наших партнерів.