Протистояти балістиці можуть тільки комплекси Patriot і SAMP/T – Криволап

Протистояти балістиці можуть тільки комплекси Patriot і SAMP/T – Криволап

Збивати російську балістику можуть тільки комплекси Patriot чи SAMP/T, яких Україні критично не вистачає, констатував авіаційний експерт Костянтин Криволап, коментуючи чергову масовану удару росіян у ніч на п'ятницю. В ефірі Українського Радіо аналітик зауважив, що з появою додаткових систем ППО, які нам обіцяють західні партнери, ситуація може покращитися. "Але цих засобів все одно буде не вистачати для того, щоб надійно захистити наші об'єкти інфраструктури...", – наголосив Криволап. Він також підтвердив, що ворог дійсно щоразу намагається розіграти якусь нову шахматну партію, змінюючи тактику своїх атак. Але ми теж не стоїмо на місці. "Наші засоби ППО потроху посилюються", – додав аналітик. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: president.gov.ua

У ворога проглядається певна тактика, але ми теж не стоїмо на місці

У ніч на п'ятницю 14 червня Росія завдала нового масовану удару по Україні. У Повітряних силах ЗСУ кажуть, що ворогом знову була застосована тактика комбінованих ударів із використанням безпілотників і різних типів ракет. Крім того, цієї ночі ми бачили, як 3 групи "шахедів" об'єдналися у 2, тобто відбулося перегрупування БПЛА. Це новація чи таке відбувалося і раніше?

Росіяни постійно використовують якісь нові тактичні засоби. Вони залітають на один і той же об'єкт кожного разу з різних сторін для того, щоб ми не встигали переналаштувати наші засоби ППО. Це у них вже стала практика. Раніше вони не могли ніяк поєднати різні роди військ, щоб вони працювали командно. У них спочатку йшли "шахеди", вони затухали, потім вилітали з Енгельса літаки Ту-95MС, які запускають ракети Х-101, чи Ту-22М3 з ракетами Х-22. Вони це все довгий час налаштовували, щоб воно сумісно працювало. А більш-менш стабільна тактика почала проглядатися десь із грудня. 29 грудня у них була перша потужна атака. І далі вже почала проглядатися якась стала тактика. Тобто, вони змогли домовитись між різними родами військ і поєднати всі ці атаки в одну, що досить для нас неприємно.

Але ми теж не стоїмо на місці. Наші засоби ППО потроху посилюються. Був якийсь час, коли нам не вистачало самих ракет. Але зараз все якось налагоджується. І не можна брати статистику, скільки ракет було запущено і скільки збито. Це буде не зовсім правильне співвідношення. Тут треба по кожному типу розбиратися конкретно, тому що по кожному типу є свої причини і наслідки. Тобто, "шахедів" було запущено стільки, скільки збили. Із крилатими ракетами у цьому випадку було не зовсім гарно, тому що ми звикли вже до того, що крилатих ракет Х-101, Х-555 ми збиваємо на рівні 85-90%. Бували взагалі випадки, коли все збивали. Але зараз вони почали використовувати оце кружляння. Це не те, щоб страшна проблема, але несподіванка, до якої ми не завжди встигаємо переналаштуватися. Те, що стосується балістичних ракет, то у нас, на жаль, не така велика кількість засобів, за допомогою яких ми можемо їх збивати. Балістичні ракети можуть збивати тільки Patriot  і SAMP/T, так звана Mamba. Все. Більше у нас нічого немає. Очікують, що з появою додаткових комплексів, які нам передають німці, американці, італійці, французи ситуація покращиться. Але цих засобів все одно буде не вистачати для того, щоб надійно захистити наші об'єкти інфраструктури, аеродроми і так далі. А що постійно лупцюють? Крайніми двома атаками вони Київ перевіряли. А сьогодні вони перевіряли і Київ, і Старокостянтинів, де у нас велика авіаційна база, про яку всі знають, і знову Стрий на Львівщині. Тому не можна сказати, що це щось супер нове, але це щоразу якась нова шахматна партія, яку розігрують цими атаками. 

Наскільки складно планувати такі операції? І якщо ми говоримо про зміну траєкторії руху тієї ж крилатої ракети, то всі координати маневрів закладаються ще під час її спорядження. Так? 

Абсолютно точно. Тому що всі ці карти 3D mapping вже давним-давно відпрацьовані. До речі, днями було повідомлення, що американці коментували наші успіхи з точки зору тактики ППО. Вони кажуть, що НАТО треба вивчати досвід, який показали українці. Тому що із того "зоопарку", який у нас був, із окремих одиниць засобів протиповітряної оборони зробити єдину систему, яка на різних дистанціях виявляє цілі, розподіляє, супроводжує, дає ціленаведення – це такий досвід, якого у НАТО не було. Це абсолютно щось нове. 

Критичне питання – кількість засобів ППО 

У Повітряних силах наголосили, що крилаті ракети долетіли до Заходу України, до Коломиї, розвернулися і полетіли на Старокостянтинів. Наскільки складно нашій ППО реагувати на такі зміни? І коли цілей дуже багато летить, це перевантажує нашу ППО чи сучасні західні РЛС з ними справляються? 

Там головне не стільки сама РЛС. Локатор бачить те, що бачить. Він фіксує і передає. А от як ця інформація обробляється – це питання. Але сучасні комплекси (Patriot, IRIS-T, NASAMS) здатні відпрацьовувати, відслідковувати і наносити ураження по значній кількості ракет. Росіяни ще таких ударів, здається, не завдавали. Можливо, 29 грудня по деяких напрямках і не вистачало їх спроможності. Але взагалі їх вистачає. Зараз це єдина інформаційна система. І якщо якийсь комплекс перевантажений, то цілі передаються іншим комплексам. Тобто це багатоешелонована оборона декількох рівнів – ближнього, дальнього, середнього радіусу дії. Мобільні групи теж можуть збивати крилаті ракети, якщо вони проходять у діапазоні їхньої дальності – той самий Gepard, Skynex. Тому це не критичне питання. Критичне питання взагалі кількість таких засобів у нас для того, щоб прикривати об'єкти, які необхідно прикрити.

Президент Зеленський на полях саміту Великої Сімки в Італії сказав, що Україна терміново потребує 7 систем Patriot. І зараз, додав він, обговорюється можливість, щоб отримати 5 із них. На вашу думку, наскільки ми близькі до ухвалення відповідних рішень тими чи іншими країнами?

Справа в тому, що у європейців не так багато цих комплексів. Не треба плутати кількість пускових установок і кількість комплексів. Один комплекс Patriot – це від 4 до 8 пускових установок. І, взагалі, по всій Європі їх 30. Із 2022 року вони розгорнули натівські Patriot у країнах Балтії, німці поставили 2 комплекси у Польщі. Цього року їх замінили на комплекси від американців. Про них і йшла мова. І американці ще у 2020 році заявляли про те, що у них, якщо не помиляюсь, є 15 дивізіонів, а їм треба ще як мінімум 5, але хоча б 1 дивізіон сформувати для того, щоб перекрити всі питання стосовно захисту повітряного простору.

Костянтин Криволап. Скріншот із відео 

Нам треба знищувати, а не руйнувати

Ще хочу запитати про перспективи українських КАБів. Чим вони відрізнятимуться від ворожих? І чи можна тут говорити про те, що технологічно вони будуть чимось схожими на американські JDAM чи французькі Hammer? 

JDAM і Hammer – це абсолютно різні бомби. Ми звикли казати – керована авіаційна бомба. А насправді те, що ми називаємо КАБами, які скидають Су-34, це ФАБ із модулем управління і планерування. Тобто Hammer – це КАБ. А JDAM – це бомба, до якої прилаштували крильця. Тому що справжня керована авіаційна бомба має непричеплену, а свою власну систему наведення, радіолокатор чи якісь датчики. Тому те, що ми зараз розробляємо, це скоріше аналаг JDAM. У росіян ці бомби були, насправді, і керовані. На початку 90-х у них була така розробка, але вони її загальмували. Тому що Союз розвалився, Холодна війна "потеплішала" і ця розробка була закрита. Те, що ми зараз розробляємо – це все з урахуванням того досвіду, який ми маємо з точки зору експлуатації російських бомб і JDAM. А сама база бомби – це старі радянські бомби, які були спроєктовані одразу після Другої світової війни. Точно пам'ятаю, що 3-тонна бомба 1946 року розробки, уявляєте собі. Все інше також приблизно в тих самих роках було зроблено. Я думаю, що ми трохи затрималися із цією розробкою, це можна було зробити раніше. Але добре, що почали ці розробки. І я думаю, що наша розробка буде краща, ніж російська, тому що ми вже дуже багато розуміємо з точки зору тактичного застосування, добре розуміємо всі її слабкі і сильні сторони, і ту радіотехнічну атмосферу, в якій все це працює. Тобто всі ці системи, які ми зараз дуже вдало використовуємо для наших безпілотних систем, будуть імплементовані туди. І зараз просто питання – знайти найбільш оптимальну комбінацію різних апаратних засобів, відповідного програмного забезпечення, щоб це було найвищої ефективності. І хочу сказати, що нам не треба думати, що ми повинні випускати 100 бомб на добу, тому що це просто руйнування. Нам треба знищувати, а не руйнувати. І чим точнішою буде бомба, тим менший потрібен заряд для того, щоб завдати ураження. І менше самих бомб потрібно.