За два тижні можна базово навчити керувати дроном — розробник БПЛА Боровик

За два тижні можна базово навчити керувати дроном — розробник БПЛА Боровик

Будь-яку людину можна навчити базовим навичкам керування дроном за два тижні, заявив в ефірі Українського Радіо голова правління альянсу "Нова енергія України", розробник БПЛА, командир спецпідрозділу ударних дронів "Білий орел" Валерій Боровик. Діти, за його словами, освоюють політ буквально на першому занятті, проте, щоб стати професіоналом цієї справи, потрібні місяці. Керувати дронами в Україні навчаються не лише військові, але й цивільні, серед яких чимало дівчат. "Якщо орки повернуться і прийдуть під їхню домівку, вони завжди зможуть підняти дрон, скоригувати арту або спецпідрозділ, який зайде на зачистку", додав Боровик. 

Навички керування БПЛА є дуже актуальними для України, адже зараз виробництво дронів випереджає швидкість підготовки пілотів, які ними керуватимуть. Водночас розробник БПЛА зазначає, що безпілотники дозволяють нашій державі ефективно завдавати ударів по території РФ. "За останніми дослідженнями і підрахунками Україна  більше вражає обʼєктів на території Росії, ніж агресор на території України", – зауважив експерт.

0:00 0:00
10
1x

Дрон "Кажан", Донецька область.  Кадр з відео Суспільне Донбас

Україна вражає більше обʼєктів на території РФ, ніж агресор на території України

Напередодні дрони ГУР спалили склад паливно-мастильних матеріалів "Атлас" у Ростовській області. Також в ЗСУ підтвердили ураження військового аеродрому "Морозовськ" та ще однієї нафтобази. Крім того, відомо про збиття багатоцільового російського гелікоптера Мі-8. За однією з версій це вдалося зробити саме за допомогою дрона. Що стоїть за цією лавиною чудових новин? Просто співпало чи ця інтенсивність успішного застосування дронів — нова реальність?

Звісно, що це збільшення інтенсивності застосування дронів в цій війні, й обсяг застосування буде зростати. Вдосконалюються технології, які використовують українські захисники, підвищується рівень застосування, збільшується дальність застосування, можливість роботи під РЕБами, а також точність ураження за допомогою штучного інтелекту. Всі ці речі є основою успіху того, що Україна за останніми дослідженнями і підрахунками більше вражає обʼєктів на території Росії, ніж агресор на території України. Звісно, це говорить про ефективність ППО, але це також свідчення майстерності та можливості ураження супротивника з боку дронарів — тих, хто випускає дрони та хто їх застосовує, готує операції, коригує їх. 

"Вже є підтверджені домовленості щодо фінансування виробництва дронів в Україні"

За підрахунками "Forbes" минулого місяця Росія атакувала Україну 426 ударними безпілотниками типу "шахед", тоді як Україна завдала ударів більше, ніж 520 дронами далекого радіусу дії. Видання також зауважило, що російська протиповітряна оборона, вочевидь, працює гірше за українську. У звʼязку з цим хотілося б запитати щодо наших можливостей виготовляти дрони. Мінстратегпром вважає, що Україна могла би виробляти 3 млн дронів на рік, але зараз бракує фінансування. За яких умов, на ваш погляд, це було би дійсно можливо?

Звісно, що потрібне фінансування не просто на збільшення вироблення, адже це складова різних компонентів. Успіх у збільшенні застосування дронів — це ще й складова того, що потрібно набрати людей, проінвестувати в технології R&D, які дозволяють ефективніше застосовувати машинний зір. Фактично йдеться про інвестиції в дослідження, які призведуть до того, що продукт, який буде відправлятися у виробництво, буде кращим та ефективнішим при застосуванні. Також інвестиції потрібні й в людей — знайти їх, забронювати. Закупка комплектуючих — це теж виклик, тому що дуже багато комплектації для виробництва дронів закуповується в Китаї, а там є свої нюанси. 

Валерій Боровик. Фото: stv.detector.media

Тож це комплексне питання і, звісно, фінансування — одна з його складових, яка забезпечує можливість вирішення цих проблем. Ясно, що наш бюджет цього не покриває, тим паче, що зараз понизили рейтинг України в звʼязку з невиплатою в терміни облігацій по займах. Тому важлива допомога західних партнерів, які можуть фінансувати не тільки закупку різного типу озброєння за кордоном. Нині вже є підтверджені домовленості щодо фінансування виробництва безпосередньо в Україні, адже це й дешевше, і "плече" доставки менше, і логістика буде працювати швидше. 

2 тижні, і ти пілот

У нашому ефірі нещодавно був голова ГО "Аеророзвідка" Ярослав Гончар, який сказав, що зараз не вистачає пілотів БПЛА, оскільки виробничі потужності дещо випереджають підготовку людей. Що ви про це думаєте?

Зараз мало сказати, що не вистачає пілотів. У нас є школа пілотес, де ми готуємо дівчат з "нуля", аби вони керували дроном. Коли орки на початку війни відійшли від Києва, було багато дівчат, які готувалися просто для себе, не обовʼязково, щоб вони завтра йшли на передову. Проте якщо орки повернуться і прийдуть під їхню домівку, вони зможуть завжди підняти дрон, скоригувати арту або спецпідрозділ, який зайде на зачистку. Також ми безкоштовно готуємо дівчат, які уже мобілізовані — у військах або поліції, Нацгвардії. Ми готуємо їх для того, щоб вони або перекваліфікувались, або більш детально освоїли цю професію. Тому підготовка пілотів — це дуже важливий етап. 

Мені здається, що в рекрутингу напрямок керування дронами є досить популярним, що також є способом поповнення дронарів для ЗСУ. Розкажіть, будь ласка, скільки потрібно часу, щоб людина з "нуля" опанувала це мистецтво?

Практично будь-яку людину ми за два тижні можемо навчити керувати дроном, літати, знаходити якісь обʼєкти. Проте останнє заняття в нас відбувається так, що ми подавляємо дрон антидроновою пушкою, і студенти вже думають, що робити в цьому випадку, як не нервуватися, а спокійно виводити дрон з-під дії цієї пушки або садити його, відпускати. Тож ми вже навчаємо, щоб люди розуміли, де цей дрон, щоб якщо він в зоні видимості пілота, то його могли повернути, знайти захованого солдата. Тож на це піде два тижні, хоча заняття не кожен день. А, наприклад, діти взагалі вже за перший підйом літають.  Втім щоб стати гарним пілотом, наприклад, FPV-дрона, коли ти не можеш відпустити важелі управління, коли дрон би завис, треба дуже серйозно займатися. На це йдуть інколи місяці, хоча для тих, в кого гарні навички, вистачить місяця. Суперпрофесіоналами ж стають з часом.