"Рішення Вищої ради правосуддя щодо Князєва виглядає дивним" — Титич

"Рішення Вищої ради правосуддя щодо Князєва виглядає дивним" — Титич

Це рішення ВРП стосовно Всеволода Князєва саме за цим дисциплінарним провадженням щодо подання НАЗК "виглядає доволі дивним", стверджував у коментарі Українському Радіо адвокат Віталій Титич. Він прокоментував рішення Вищої ради правосуддя про звільнення судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Всеволода Князєва. "ВРП, на мою суб'єктивну думку, просто скористалася цією штучно створеною справою, щоб не досліджувати факти, які стосуються глобальної корупції Верховного суду в частині його Великої Палати", – зазначив Титич. Зі свого боку, ВРП повідомила, що звільнила Князєва "за вчинення істотного дисциплінарного проступку" на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України. А Князєв оскаржуватиме це рішення ВРП. "Підставою звільнення стало нібито вчинення мною корупційного правопорушення (оренда квартири за 1000 грн). Із таким рішенням ВРП я категорично не погоджуюся, оскільки правопорушення не вчиняв", – заявив Князєв Суспільному.

0:00 0:00
10
1x

Засідання ВРП 6 серпня 2024 року. Фото: Суспільне Новини/Анна Железняк

"Втрачає актуальність справа про ймовірний корупційний злочин"

Наскільки очікуваним було рішення ВРП про звільнення Всеволода Князєва, який донедавна був не лише суддею і головою Верховного суду, а ще й членом Вищої  ради правосуддя?

Я звернув увагу на другу частину цієї цікавої детективної історії. Наш колега, член ВРП Роман Маселко розкрив ці деталі. Насправді це рішення ВРП саме за цим дисциплінарним провадженням щодо подання НАЗК виглядає доволі дивним у контексті наступних фактів. НАЗК звернулося до Печерського суду і Печерський суд, в якому все висить десятиліттями, дуже оперативно все розглянув і притягнув пана Князєва до адміністративної відповідальності. В цьому судовому процесі було встановлено, що НАЗК не оперувало всіма документами, які були вилучені при обшуку. Тобто там був реальний договір на оплату за, здається, 1100 доларів, як стверджує Роман Маселко, котрий, на відміну від мене, має право знайомитися з матеріалами справи. Проте ця інформація не була взята до уваги і суддю притягнули до адміністративної відповідальності. Апеляційний суд також засилив це рішення дуже оперативно. Таким чином Дисциплінарна палата ВРП притягнула Князєва саме за цими обставинами. В той же час втрачає актуальність справа про ймовірний корупційний злочин, до якого імовірно причетна переважна більшість членів Великої Палати Верховного Суду. Кримінальне провадження НАБУ і САП і, відповідно, дисциплінарне провадження, відійшли на маргінес і ВРП, на мою суб'єктивну думку, просто скористалася цією штучно створеною справою, щоб не досліджувати саме ці факти, які дійсно стосуються глобальної корупції реформованого Верховного Суду в частині його основного, вищого органу Великої Палати.

Віталій Титич. Фото: investigator.org.ua

"Суд швиденько ухвалив таке рішення"

Тобто насправді Князєв орендував житло за ринковою ціною?

Там є договір розписки у власниці цієї квартири з 2017 року про отримання цієї суми. 1000 гривень за паркомісце, які фігурували, нібито, як оплата житла і 1100 доларів за оренду квартири. Ці докази є і вони не були досліджені в суді. Суд не викликав і не допитав власницю, що доволі дивно, і швиденько ухвалив таке рішення. Як на мене – докази поведінки дають підстави вважати, що така справа була штучно сформована, щоб уникнути розгляду питання по факту отримання хабаря  2,7 млн доларів за прийняття рішення Великої палати.

Це надзвичайно важливий кейс для українського суспільства

Яка роль НАЗК в цьому процесі?

Така поведінка підлягає контролю в силу тих обставин, які є. Так само як і діяльність НАБУ і САП в частині цього надзвичайно важливого кейсу для українського суспільства. 

 

Контекст

Вища рада правосуддя 6 серпня 2024 року ухвалила рішення про звільнення судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного

ПОЗИЦІЯ ВСЕВОЛОДА КНЯЗЄВА

У коментарі Суспільному Всеволод Князєв заявив, що не згоден з рішенням ВРП і оскаржуватиме його. "ВРП звільнила мене з посади судді Касаційного адміністративного суду. Підставою звільнення стало нібито вчинення мною корупційного правопорушення (оренда квартири за 1000 грн). Із таким рішенням ВРП я категорично не погоджуюся, оскільки правопорушення не вчиняв, про що неодноразово різним ЗМІ пояснював. Сьогоднішнє рішення ВРП мною обовʼязково буде оскаржене до суду, оскільки воно є незаконним", — наголосив він.

ІНША СПРАВА

Ексголову Верховного Суду України Князєва звинувачують в отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів. У січні 2024 року він, після внесення застави у понад 18 мільйонів гривень, вийшов із СІЗО. Заставу зменшували сім разів, інформує Суспільне. 

На засіданні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, яка розглядала апеляційні скарги на обраний Князєву запобіжний захід, колишній голова Верховного Суду заявив, що гроші, які співробітники антикорупційних органів виявили під час обшуків у його кабінеті та вдома, належать друзям – родині бізнесменів, які залишили кошти йому на зберігання перед виїздом за кордон. Про цю заяву Князєва повідомляв 31 травня минулого року Укрінформ. "Це гроші моїх друзів, сім'ї бізнесменів, які перед виїздом за кордон ще до початку війни просили мене ці гроші зберегти. Це підтверджується відповідними доказами", – наводив слова Князєва Укрінформ. 

Всеволод Князєв. Фото: "Судово-юридична газета"

Останні новини
Наступ окупантів на Покровському напрямі загальмувався – Міловідов
Наступ окупантів на Покровському напрямі загальмувався – Міловідов
Штучний нагрів акумулятора. Експерт про вибухи пейджерів у Бейруті
Штучний нагрів акумулятора. Експерт про вибухи пейджерів у Бейруті
Жоден українець не залишається осторонь. Чекановська про допомогу постраждалим від повеней у Польщі
Жоден українець не залишається осторонь. Чекановська про допомогу постраждалим від повеней у Польщі
Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі
Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму — Острікова
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму — Острікова
Новини по темі
Київрада ухвалила рішення назвати сквер у центрі столиці "Сквером Українського Радіо"
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев