Ймовірне сексуальне домагання до військової медикині: звинуваченого розшукують правоохоронці

Ймовірне сексуальне домагання до військової медикині: звинуваченого розшукують правоохоронці

"Ми завершили розслідування, яке проводило командування Сухопутних військ, матеріали спрямували до правоохоронних органів, оскільки відкрито кримінальне провадження". Про це повідомила в ефірі Українського Радіо радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор'єва, відповідаючи на запитання про інформацію видання "Слідство.Інфо", яке отримало свідчення про ймовірне сексуальне домагання до однієї з військових медикинь під час служби.  Як зазначила Григор'єва, в Україні ані в цивільній сфері, ані в секторі оборони наразі немає випадків доведення сексуального домагання. "Сподіваємось, що буде в цьому випадку. Ми не можемо інкримінувати дисциплінарне стягнення кривднику чи опитати його, бо він у СЗЧ. Його розшукують правоохоронці. Хоча командира батальйону було покарано, він переведений в іншу частину із пониженням посади".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: АрміяInform

"Ми завершили розслідування, але ми не можемо інкримінувати дисциплінарне стягнення кривднику чи опитати його, бо він у СЗЧ"

Є інформація видання "Слідство.Інфо", яке отримало свідчення про ймовірне сексуальне домагання до української військової медикині під час служби та імовірний тиск на неї з боку командування. Оксана, як її називають у цій статті, розповіла, що має досвід служби у зоні АТО, торік отримала відзнаку Головнокомандувача ЗСУ, і, за її твердженням, після домагання від колеги вже минуло понад два місяці. За даними "Слідство.Інфо", ймовірний кривдник самовільно залишив частину і зараз оголошений в розшук. Нині психологічний стан військової медикині погіршився, її переводять до іншої частини. Що наразі відомо?

На сьогодні ми вже завершили наше розслідування, яке проводило командування Сухопутних військ, підписано акт членами комісії, і дані матеріали ми спрямували до правоохоронних органів, оскільки відкрито кримінальне провадження. Наразі Оксана перебуває в лікувальному закладі. Розслідування було ініційовано у військовій частині після того, як прийшов вже адвокатський запит. Але сам факт у тому, що не було рапорту і звернення від Оксани раніше. Я бачила абсолютно всі документи, і від неї тоді по факту самої події є написана заява, що вона у зв'язку з 63 статтею Конституції відмовляється давати будь-які пояснення щодо себе. Вона говорила, що її безпосередній командир надсилав рапорт, якому вона розказала про подію, що сталося. Але цього рапорту не було, він його не надавав. І зараз її безпосередній командир теж перебуває в СЗЧ (самовільне залишення частини — ред.). Ініціювати службове розслідування має право командир частини, який про цей випадок не знав. Втім про цей випадок в усній формі знав відповідальний командир батальйону. Він не повідомив далі, бо було прийнято внутрішнє рішення, що кривдник, на якого скаржиться заявниця, вибачиться перед нею. Адже вона хотіла цих вибачень. За результатами опитувань і пояснень, військовослужбовці кажуть, що таке вибачення було, але Оксана заперечує. Але командир батальйону не озвучив цього перед вищим командуванням, хоча, на думку комісії, мав би це зробити.

Тобто це ситуація, яка буде ще довго розглядатися?

Вона буде розглядатися довго, тому що в Україні ані в цивільній сфері, ані в секторі безпеки й оборони немає жодного випадку, щоб було доведено сексуальне домагання. Сподіваємось, що буде в цьому випадку. Зі свого боку, ми завершили розслідування, але ми не можемо інкримінувати дисциплінарне стягнення кривднику чи опитати його, бо він у СЗЧ. Його розшукують правоохоронні органи. Хоча командира батальйону було покарано, він переведений в іншу частину із пониженням посади.


Оксана Григор'єва. Фото: Національна академія СБУ

Розробляється єдина інструкція щодо реагування на сексуальні домагання

Загалом – наскільки часто наші хлопці та дівчата, які служать, звертаються зі скаргами про сексуальне домагання?

Армія — це зріз суспільства. І наші сьогоднішні військові — це вчорашні цивільні. І якщо армія зросла в 5 разів, то ці всі люди прийшли з цивільного життя, і що в них було в сім'ях, чим вони виховані — вони все принесли в армію. Можливо, домагання є, але немає великої кількості звернень. Втім на всі звернення ми реагуємо, зокрема звернення, які надходять на гарячу лінію. Водночас є звернення, які надходять безпосередньо командирам частин, і вони реагують на місцях.

Немає єдиної інструкції щодо реагування на сексуальні домагання. Ми її розробляємо вже декілька місяців із залученням усіх відомств, а також залучаємо громадськість. У взаємодії з громадськими організаціями ми створили робочу групу, і сьогодні відбулась наша нарада стосовно цієї інструкції. Ми ще не можемо її презентувати, вона ще не готова, але ми хочемо прописати дуже структуровано і чітко всі механізми, щоб був єдиний механізм реагування, щоб ми розуміли чітко, як ми можемо покарати, щоб це дуже конкретно було записано. Тому що зараз ми керуємося статутами — як внутрішнім, так і дисциплінарним. Тобто, в рамках чинного законодавства ми все ж таки можемо інкримінувати чи невідповідність, чи дисциплінарне стягнення.

На службі отримують пам’ятку, що таке сексуальне насильство

Якщо розробляється інструкція, то, вочевидь, в ній буде описано ознаки домагання. Що у спілкуванні з колегами повинно насторожити військовослужбовицю або військовослужбовця?

У нас вже є в законі про рівність прав чоловіків і жінок чітке формулювання, що таке сексуальні домагання. І в цій інструкції чітко будуть всі визначення. Це вербальні, невербальні чи навіть фізичні прояви, які принижують честь і гідність сексуальним підтекстом. Тобто це жести, слова, які би принижували особу і спонукали її до негативних проявів, щоб людині при цьому було некомфортно Дехто може називати це жартами. Але важливо акцентувати, чи є на ці жарти взаємна згода. Якщо жартують чи фліртують двоє, і обом це подобається, то це одна річ. Якщо одній зі сторін це не подобається, то вона має це присікти, сказати, що неприємно і щоб це припинили. А якщо це далі триває, то це вже можна інкримінувати як сексуальне домагання.

У нас щодня приходять нові люди, тому ми зараз проводимо превентивні заходи. У нас є пам'ятка про сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, яку ми доносили до особового складу, до кожного військовослужбовця. Зараз ми будемо її оновлювати і буде чітко прописано, що таке сексуальне домагання і на що слід звернути увагу.

"Наразі в Україні немає жодного доведеного факту сексуальних домагань"

Як діяти у випадку домагання?

Це має вирішуватися в межах підрозділу. Заявник (заявниця) має поскаржитись безпосередньому командиру. Якщо безпосередній командир є кривдником, то треба скаржитися вищому командиру, і це має завершитися на рівні військової частини. Якщо цього не робиться, то в нас є гаряча лінія, на яку можна звернутися, і відповідні дії будуть достатньо швидкі. Якщо звернення стосується домагань, то фактично в той же день мені телефоном повідомляють, а наступний день в мене лежить документ із тим, що таке відбувається. Далі ми формуємо комісію, проводимо чи перевірку, чи розслідування. Втім домагання важко довести. В Україні немає жодного доведеного факту сексуальних домагань, і немає жодного покараного. Але потерпілим треба залучати свідків, залучатися підтримкою колег і робити зйомку. Тож якщо є такі випадки, фіксуйте їх.

Останні новини
"Ворога треба бити в нього вдома". Федоренко про знищення складу боєприпасів у Росії
"Ворога треба бити в нього вдома". Федоренко про знищення складу боєприпасів у Росії
"Розширюємо географію Кримської платформи". Ташева про саміт, політв'язнів і реінтеграцію півострова
"Розширюємо географію Кримської платформи". Ташева про саміт, політв'язнів і реінтеграцію півострова
"Знищуємо ворожу бронетехніку і це головне" —  речник Третьої штурмової Бородін
"Знищуємо ворожу бронетехніку і це головне" — речник Третьої штурмової Бородін
Промінь рекомендує: NAPEREXRESTI з треком "На повторі"
Промінь рекомендує: NAPEREXRESTI з треком "На повторі"
Підвищувати податки можна, але порадившись із суспільством та бізнесом — Дубас
Підвищувати податки можна, але порадившись із суспільством та бізнесом — Дубас
Новини по темі
"Знищуємо ворожу бронетехніку і це головне" — речник Третьої штурмової Бородін
Олександр Положинський: Один із найбільших пріоритетів зараз у житті — віддавати себе людям
Коли кохані поряд: Yaktak презентував трек "Ендорфін"
"Яйця "по 17 грн" тепер закуповують за 3 грн, але цього недостатньо". Трегуб про Міноборони
Сміливість почати новий шлях: Околиця та Electrobirds спільно випустили сингл "Станемо іншими"