Іран хоче зняття санкцій, а не відмови від постачання ракет Росії ― Данилов

Іран хоче зняття санкцій, а не відмови від постачання ракет Росії ― Данилов

Іран демонструватиме готовність до переговорів, щоб зняти санкції або принаймні пом’якшити їх. Це зауважує заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, коментуючи заяву президента Ірану Масуда Пезешкіана на Генасамблеї ООН, що Тегеран відкритий до перемовин із Заходом і ніколи не підтримував агресію Росії проти України. Пезешкіан також заперечив постачання Іраном балістичних ракет Росії. Данилов зазначив, що 25 млн із понад 80 млн населення Ірану живуть за рахунок талонів на їжу, і правлячий режим боїться бути "знесеним" черговою революцією. Звідси готовність до переговорів. А стосовно ракет… Росія ледь не щодня запускає іранські дрони по території України, і це показує "щирість" Тегерана у несхваленні російської агресії.

0:00 0:00
10
1x

 

Президент Ірану Масуд Пезешкіан. Фото:  www.mehrnews.com/commons.wikimedia.org

 

 Пезешкіан хоче зняти санкції з Ірану

Чому Масуд Пезешкіан демонструє таку риторику? Чи свідчить це про зміну думки Ірану щодо російсько-української війни?

Тут змішана відповідь. Військова допомога для Росії у війні проти України не є популярною в Ірані. Пересічний іранський громадянин вважає агресію Росії проти України злочином. Іранське суспільство і навіть частина істеблішменту, особливо технократична, вважає це дуже поганою справою. Але це по факту нічого не змінює. Бачимо продовження передвиборчої риторики Пезешкіана. Він прийшов із мандатом, який отримав від Верховного лідера Ірану на ведення переговорів з Європою і Сполученими Штатами, щоб зняти санкції або принаймні мінімізувати та пом’якшити їх, щоб якось покращити ситуацію в Ірані. Це не означає, що вони не постачають ракети РФ, але у них є чіткий мандат на переговори і вони розуміють, що навіть теоретично не можуть увійти в переговори, якщо постачають озброєння Росії, а особливо балістичні ракети. Тому вони можуть вигадувати різні ситуації, шантажуючи тим, що будуть продавати ці ракети. Саме як шантаж я сприймаю повідомлення про міфічні непоставлені пускові установки.

25 млн із понад 80 млн населення Ірану живуть за рахунок талонів на їжу

У яких напрямах можливі перемовини Ірану з американцями та європейцями?

25 млн людей із понад 80 млн населення Ірану живуть за рахунок талонів на їжу, тобто ситуація в країні критично погана. Їм потрібне пом’якшення санкцій та потрібні гроші, щоб їхній режим не знесли. Не знаю, наскільки вони сподіваються, що розморозять їхні заморожені активи, але головне ― Іран хоче, щоб не обмежували його економічну діяльність. Тому вони будуть у цьому напрямку працювати.

Сергій Данилов. Фото: facebook.com/serge.danylov

Іран демонструватиме зараз готовність до переговорів

Наскільки впливовою та вирішальною є посада президента в Ірані?

З демократами у Штатах їм багато чого вдавалося досягти, але зараз ситуація трохи інакша, ніж коли Тегеран підписував ядерну угоду в 2015 році. Адже Європа зараз більше стривожена, відстоює яструбину позицію і значно критичніше ставиться до іранського режиму. Європа сприймає участь Ірану у війні проти України як загрозу, тому перемовини можуть не дати результату для іранців. Крім того, триває виборча кампанія у США, а це не час для угод. Тому Іран демонструватиме зараз готовність до переговорів, щоб перекласти на Захід провину за Ізраїль та отримати максимальні дивіденди з усіх сторін.

Щодо впливовості посади президента в Ірані. Вона може потенційно бути потужною, колись так і було, коли нинішній верховний лідер (Алі Хаменеї ― ред.) прийшов до влади при президентові Рафсанджані. Покладаючись на цей досвід, можемо сказати, що інституційність поступається оперативній обстановці. Президент може бути потужнішим за верховного лідера, за яким стоять певні сили. Хоча зараз картина всередині іранського істеблішменту дуже ускладнилася і значно відрізняється від тієї, що була у 1990-х роках.

"Я нормальний, майте зі мною справу"

Президент Ірану на Генасамблеї ООН вкотре заявив, що його країна нібито не передавала балістичні ракети Росії від початку його президентства. Чи означає це, що за Пезешкіана постачань таких не буде?

Перший раз ця теза Масуда Пезешкіана пройшла повз увагу публіки. Тож "бідолашний" президент Ірану змушений вже тричі її повторювати, щоб просигналізувати: "Я нормальний, майте зі мною справу". Але яка нам різниця? По-перше, це його країна постачала ракети, якщо ці поставки вже відбулися. І по-друге, якщо навіть він скаже "ні", то ці поставки все одно відбудуться в подальшому.

"Не думаю, що буде велика війна в Лівані"

Яке становище Ірану у протистоянні ліванської Хезболли та Ізраїлю?

Іран перебуває у позиції цугцвангу, коли кожен крок лише погіршує ситуацію. Не думаю, що буде велика війна в Лівані. Армія оборони Ізраїлю артикулює, що починає ракетно-бомбову операцію, але наземного входження не буде. Я впевнений, вони цього не хочуть