"Діють як таргани" – Попович про тактику росіян на Донеччині

"Діють як таргани" – Попович про тактику росіян на Донеччині

Постійні "м'ясні" штурми і поспіх росіян на Донеччині очевидно пов'язані з виборами в США і намаганням Кремля захопити якомога більше території, щоб вийти на ймовірні перемовини з максимально сильними позиціями. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив військовий оглядач Денис Попович. За його словами, про це зокрема свідчить ситуація у Селидовому, де точаться бої вже в самому місті, а тактика росіян схожа на "тарганів", які пруть звідусюди. "Вони кидають піхоту, вона закріплюються, кого не встигли знищити, потім підтягується решта піхоти і починають наступати з нових позицій", – пояснив експерт. Крім цього, ворог має значну перевагу в повітрі. А це, припускає експерт, може зрештою змусити наших оборонців відійти під загрозою оточення. "Будемо сподіватися, що до наступальних дій на Покровськ, які очевидно почнуться ближче до зими, місто буде готове", – додав Попович.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/UA.National.Police

В Селидовому ворог має велику перевагу

Як ви оцінюєте поточну ситуацію в Селидовому на Донеччині, оскільки напередодні були повідомлення, що росіяни вже вдерлися в місто і ведуться вуличні бої? 

На превеликий жаль, ці повідомлення обґрунтовані, тобто ворог на території міста. Є багато підтверджень, що вже йдуть вуличні бої безпосередньо в центральній частині міста. Тобто східна частина Селидового практично під контролем ворога, у південній частині ведуться бої, і частково в центрі ворог присутній. Це станом на вчора (24 жовтня). На сьогодні там може бути вже геть інша ситуація, бо вуличні бої дуже динамічні і можуть розгортатися як в той, та і в інший бік. Але на жаль, ворог там зараз має велику перевагу. І той факт, що там йдеться про дії штурмової авіації, бомбардувальників, це свідчить ще й про велику перевагу в повітрі. А коли ти маєш перевагу в повітрі, то легше наступати на землі. Тому прогнози по Селидовому, на жаль, на сьогоднішній день негативні. Крім того, ворог намагається оточити місто. Він його обходить з півдня і з півночі, а це означає ще й перерізання логістики. Тобто видавлюються Збройні сили з міста і до того ж змушують їх відходити під загрозою оточення. 

Чого бракує Збройним силам України, щоби принаймні знизити активність ворожої авіації на цій ділянці фронту? 

Якщо йдеться про штурмову авіацію, то вона діє безпосередньо над переднім краєм, якщо він взагалі існує у вуличних боях. І тут проблема вже в засобах ППО ближнього радіусу дії. Це те, очевидно, що мало місце під Авдіївкою, коли діяла штурмова авіація ворога.

Це свідчить, що наші західні партнери чогось не постачають нам, чи в принципі станом на зараз немає засобів ППО, які можуть протидіяти штурмовій авіації в таких умовах? 

Якщо мова йде про активні дії штурмової авіації, то це з якихось причин немає можливості використовувати засоби ППО ближнього радіусу дії. Скоріш за все їх немає, їх не вистачає. А чому їх не вистачає, це дуже широке питання. 

"Будемо сподіватися, що до наступальних дій на Покровськ місто буде готове"

Яке загалом значення має Селидове для захисту ЗСУ? Це Покровський напрямок, але воно трохи південніше Покровська. Яка там оперативно-тактична ситуація?

Дуже просто і дуже складно. Там є терикон, він висотою понад 40 метрів і це тактична висота. Тобто якщо ми її контролюємо, то ворогу важко наступати. Якщо ворог її контролює, то відповідно йому буде легше наступати. І цей терикон дозволяє тримати під контролем околиці, а це Покровськ. Таким чином, якщо цей терикон буде під контролем ворога, то в нього відкриваються більш широкі можливості для того, аби розпочати наступальні дії безпосередньо на Покровськ. Наскільки я знаю, місто зараз готується до оборони, в тому числі у фортифікаційному сенсі. Будемо сподіватися, що до наступальних дій на Покровськ, які очевидно почнуться ближче до зими, місто буде готове.

Росіяни застосовують "тактику тарганів"

Трохи південніше від Селидового є населений пункт Гірник, який теж фактично в напів оточенні ворога. Далі ще є Курахівка і Курахове, де росіяни також намагаються продертися. Чого чекати далі, який розвиток подій можливий, зважаючи, що сили ворога теж можуть виснажуватись? 

Є думка про те, що те, що зараз вони кинули на Селидове у величезній кількості, вони розраховували кинути безпосередньо на Покровськ. А зараз вони це "спалюють" під Селидовим. Я не готовий стверджувати, що вони на межі, але видно, що вони поспішають. Очевидно є там певні дедлайни, які зумовлюють такі їхні дії, в які вони кидають піхоту. Один з аналітиків дуже влучно порівняв дії росіян в Селидовому з тарганами. Знаєте, в деяких квартирах, коли увімкнути світло, можна побачити велику кількість тарганів і люди починають їх бити. Знищиш сотню, але 50 сховаються і наступної доби будеш мати справу з тисячею тарганів. Так в принципі діють зараз росіяни. Вони кидають піхоту, вона закріплюються, кого не встигли знищити, потім підтягується решта піхоти і починають наступати з нових позицій. Таким чином вони просуваються. 

Ви згадали про Гірник і Курахове. Це інший в них напрям наступу. Тобто, якщо ми кажемо про сценарії, то це подальше просування в Селидовому. У разі захоплення Селидового, це буде Покровськ. А в разі просування далі на Курахівському напрямку, то наступним напрямком буде Курахове. В якій послідовності це буде, сказати важко. Це залежить від того, які в них будуть можливості. Але видно, що вони повинні будуть обрати щось одне – Покровськ або Курахове.

Денис Попович. Фото з особистого архіву

Одноразові виплати "контрактникам" в РФ сягають 3 млн рублів

Що відомо про учасників цих "м'ясних" штурмів – це контрактники, мобілізовані, зеки, і наскільки вони підготовлені?  

Це все одно буде контракт. У них зараз є так званий "добровільний" контрактний принцип комплектування. Вони зараз збільшують одноразові виплати і завдяки цьому намагаються залучити більшу кількість так званих "контрактників" серед громадян РФ. А виплати у них сягають 3 млн рублів. За останніми даними, рекордсменом в даного випадку є Бєлгородська область, де виплачуються підйомні в розмірі до 3 млн рублів. Москва зараз на третьому місці. Це останні дані. Цілком можливо, що вони вже змінились, бо там ситуація розгортається до того, щоб збільшувати такі виплати. Підготовка у них різна. Є інформація про те, що кидаються в бій після 2 тижнів підготовки, що дуже мало. А це свідчить про те, що вони поспішають і кидають всі сили для того, щоб просуватися. 

Поспіх росіян може бути пов'язаний із виборами в США 

А зрозуміло чому вони поспішають? Яка зараз у них "сакральна" дата?  

Люблять вони ставить дедлайни. Але на мій погляд такий поспіх, таке форсування подій, очевидно може бути пов'язано із 5 листопада. Це можливе обрання Дональда Трампа на посаду президента США. Ми пам'ятаємо, що Трамп неодноразово заявляв про те, що він хоче закінчити війну між Росією та Україною в переговорному процесі. А оскільки в Москві розраховують на те, що Дональд Трамп може просувати їхні інтереси і закінчити війну так, як було б потрібно РФ, тому вони зараз намагаються максимально захопити території для того, щоб вийти на ці можливі перемовини в максимально сильній переговорній позиції. Чи є в них план "Б", зараз сказати важко. Але той факт, що вони хочуть захопити якнайбільше територій зараз простежується. Чи вдасться їм виконати черговий дедлайн і захопити територію Донецької області до кінця цього року? Як правило ці дедлайни вони зривали. Зважаючи на їхні темпи просування, я не думаю, що їм вдасться таке завдання подолати. 

Втрата Покровська загрожує логістиці по всій Донецькій дузі

Покровськ. Яке значення це місто має для нашого захисту і чому росіяни так прагнуть його загарбати? 

Це автомобільний і логістичний центр. Від нього йде траса на Костянтинівку. У разі захоплення Покровська цю трасу можна перерізати де завгодно. Якщо це буде зроблено, тобто Покровськ впаде і цю трасу буде заблоковано, то це загрожує логістиці по всій Донецькій дузі, від Покровського до Часового Яру. Тобто це рокадна траса, яка є дуже зручною для логістики. І якщо вона буде закритою, то тоді буде дуже важко забезпечувати ті війська, які тримають оборону по всій цій дузі, від Покровська до Костянтинівки. І тоді ворог отримує великі переваги. 

Як нам тоді зупинити просування росіян тут на Донеччині, чи це можливо і чи маємо ми відповідні ресурси? 

Мені на ці питання дуже важко відповідати, оскільки я не знаю, чи є ресурси. Ресурси – це резерви. Резервами розпоряджається Верховне головнокомандування ЗСУ. Які в них є плани і можливості, ми цього не знаємо, і очевидно не повинні знати. Ми можемо лише аналізувати дії ворога. А коли ми кажемо, яким чином це зупинити, це вже ми заходимо в царину порад нашому Верховному командуванню, чого я намагаються ніколи цього не робити.

"Демонстративні страти – це спроба емоційного тиску"

Болісна тема, але в жовтні стало відомо про щонайменше дві страти українських військовополонених, зокрема поблизу Селидового. Для чого такі страти росіяни зараз здійснюють, щоб похитнути емоційний стан українського суспільства? 

Вони демонстративні. Так це спроба емоційного тиску і на українське суспільство. Але, на мій погляд, це меседж і російським солдатам. В якому сенсі? Очевидно ви багато бачили різних відео про те, що ворожі солдати останню кулю пускають собі в голову. Зносять собі череп і на цьому все закінчується. Попри пропозиції їм здатися, вони обирають смерть. І на мій погляд ці демонстративні страти – це ще й меседж для російських солдатів, що, мовляв, бачите, ми стратили їхніх військово-полонених, не здавайтеся їм у полону, оскільки вони стратять вас, помстяться. Тому вони і стріляються. Тобто це ще і вплив на своїх солдатів для того, щоб вони билися до кінця і останнє, що вони робили, це зводили рахунки з власним життям. 

До завершення виборів у США реакції Заходу очікувати не варто

Якої можна очікувати реакції від цивілізованого суспільства, адже це по суті військові злочини, які порушують будь-які правила ведення війни? 

Відповім так: можна очікувати. Більшої відповіді немає, оскільки ми очікуємо реакції цивілізованого суспільства на багато інших речей. Ми очікуємо реакції цивілізованого співтовариства на обстріли цивільної інфраструктури, лікарень, на можливу появу військ Північної Кореї на російсько-українському фронті. Очевидно, це вже буде доконаний факт, оскільки вчора ГУР повідомляв, що перші північні корейці вже зафіксовані в Курській області. До речі, наш омбудсмен теж "криком кричить" про ці розстріли і звертає увагу міжнародного співтовариства на ці події. Очікуємо далі реакції. Але чесно кажучи, я скептично зараз ставлюся до всіх можливих реакцій Заходу на ці події з однією простої причини – Захід, передусім США,  зараз зайнятий передвиборчою кампанією. Тобто до того, як не буде зрозуміло, хто став президентом Сполучених Штатів, а більше того, до того, як новий президент не вступить на посаду будь-якої енергійної реакції від міжнародного співтовариства очікувати не варто. 

Останні новини
Дуже мало членів НАТО готові підписатися під тим, що вони готові воювати з Росією – Капітоненко
Дуже мало членів НАТО готові підписатися під тим, що вони готові воювати з Росією – Капітоненко
"Вступ до ЄС підтримано більшістю населення Молдови" – Посол Валеріу Ківерь
"Вступ до ЄС підтримано більшістю населення Молдови" – Посол Валеріу Ківерь
Промінь рекомендує: Bandi&Bagi  з треком "Knushka"
Промінь рекомендує: Bandi&Bagi з треком "Knushka"
Про сонцеподібну жінку: Проєкт Shopping Hour випустив сингл і кліп "Кави чорні, турки срібні"
Про сонцеподібну жінку: Проєкт Shopping Hour випустив сингл і кліп "Кави чорні, турки срібні"
Через переведення годинників українська економіка втрачає лише 2% своїх доходів – Селик
Через переведення годинників українська економіка втрачає лише 2% своїх доходів – Селик
Новини по темі
Дуже мало членів НАТО готові підписатися під тим, що вони готові воювати з Росією – Капітоненко
"Вступ до ЄС підтримано більшістю населення Молдови" – Посол Валеріу Ківерь
"В історії ООН не було слабшого Генерального секретаря, ніж Гутерреш" — Єльченко про візит Генсека ООН до Росії
"ЦНАПи побороли побутову корупцію" – Шамрай
Поведінка Пхеньяна може дозволити Сеулу прямі поставки озброєння – Селезньов