"Вступ до ЄС підтримано більшістю населення Молдови" – Посол Валеріу Ківерь

"Вступ до ЄС підтримано більшістю населення Молдови" – Посол Валеріу Ківерь

Референдум відбувся і вступ Молдови в ЄС підтримала більшість населення країни. Це констатував Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь. В ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо дипломат нагадав, що "злочинні угруповання намагалися підкупити майже 300 тисяч виборців". Працювала пропаганда та маніпуляції проросійських каналів, і це дійсно вплинуло на результат. Але навіть у Придністров'ї 31% людей підтримали євроінтеграційний процес. Тепер, продовжує Валеріу Ківерь: "нам потрібно консолідувати тих проєвропейських виборців у країні і за кордоном, які не проголосували в першому турі за Маю Санду". А далі – готуватися до парламентських виборів, що відбудуться за кілька місяців, і за результатами яких очевидно буде сформована коаліція проєвропейських партій, додав Посол. 

0:00 0:00
10
1x

Парламент Республіки Молдова. Фото: wikimedia.org

"Кожен голос був важливий"

У неділю в Молдові відбулися президентські вибори і референдум щодо вступу в ЄС. Як розцінює молдовське суспільство ці вибори?

Дійсно, кілька днів тому Молдова пройшла через дуже важливий демократичний процес – президентські вибори і референдум щодо вступу країни до ЄС. Перш за все, я хотів би подякувати всім, хто брав участь у виборчому процесі, а особливо тим, хто проголосував за інтеграцію в ЄС і за проєвропейського кандидата. Напередодні виборів майже всі, у тому числі й незалежні опитування, прогнозували, що референдум матиме досить приємний результат, і президентка Санду матиме досить високий рівень підтримки, близький до перемоги в першому турі. Та, на жаль, цього не сталося. Референдум пройшов з невеликим розривом у 0,38%, коли відповідь "Так" набрала лише на 12 тисяч голосів більше. А в першому турі президентських виборів була висока явка виборців, які підтримували кандидатів, – а у нас було кілька кандидатів – які фінансувалися за рахунок російських грошей.

Що ми маємо на сьогоднішній день? Явка молдован на виборчі дільниці була високою. Вищою, ніж на минулих президентських виборах. Проголосували 51,5% молдован, які взяли участь у виборах. Ми відмітили безпрецедентну участь нашої діаспори – близько 240 тисяч молдован, які проживають за кордоном, взяли участь у голосуванні. І я хотів би тут зазначити, що у Києві та Одесі голосували теж. Оскільки ми відкрили виборчі дільниці в посольстві у Києві, і в генеральному консульстві в Одесі. Тут, в Україні наших виборців було небагато. Я можу назвати вам цифри: 154 у Києві, з них 140 проголосували за президентку Маю Санду, і у нас не було жодного голосу проти референдуму. Тож цифра не така вражаюча, але результат дуже хороший. В Одесі було схоже, але кількість учасників референдуму була трохи вищою – близько 200 осіб. Так чи інакше, дивлячись на результати голосування, можна сказати, що кожен голос був важливий. Я згадував, скільки голосів відділяли варіанти "так" і "ні" на референдумі. Тож, це добре. Тож давайте скажемо так: референдум відбувся, і вступ до ЄС підтримано більшістю населення Молдови. Що означає, що він буде включений до Конституції країни. Це посилить європейську ініціативу країни, яка буде підкріплена основним законом.
Погано те, що результат невеликий, але це лише заохотить народ до більш наполегливої роботи, заохотить уряд, президента, парламент до більш наполегливої роботи, щоб переконати населення, що це єдина альтернатива для нас, щоб рухатися вперед в напрямку європейської інтеграції.

"Результат референдуму і виборів – це свято демократії"

Пане Посол, чи склали ви для себе уявлення, чому пані Санду не перемогла у першому турі, на що ви очевидно розраховували, і чому відбулася така активізація проросійського електорату? 

Відповідь досить очевидна. Це була унікальна можливість для тих сил, які не хотіли дозволити Молдові розвивати свою незалежність, обрати європейський шлях. Напевно, одна з останніх можливостей зупинити цей процес. Саме тому вони вжили всіх можливих заходів, щоб змінити результати голосування. І я хотів би процитувати Маю Санду, яка сказала, що злочинні угруповання намагалися підкупити майже 300 тисяч виборців. І не можу не згадати про пропаганду і маніпуляції російських каналів, які є доступними для певної частини нашого населення. Це те, що дійсно вплинуло на очікуваний результат, але я не думаю, що це вплине на рішучість нашого уряду і нашого народу рухатися вперед до Європейського Союзу. І тут я хотів би подякувати нашим партнерам за підтримку результатів референдуму. Перш за все, ми говоримо про референдум зараз, тому що це важливо, щоб це було вказано в Конституції. На голосування відреагували наші партнери з ЄС: і високий представник Борелль, і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, і президент Європейської ради Шарль Мішель – всі вони підтримали і привітали молдовський народ з цими результатами, згадуючи в той же час про очевидне зовнішнє втручання у процес виборів і референдуму. І, тим не менш, я хотів би повторити слова нашого міністра закордонних справ Попшоя, який зазначив, що результат референдуму і виборів – це свято демократії. Навіть у цей дуже складний час і навіть із такими, досить мізерними результатами.

"Ми віримо в мудрість народу Молдови"

Український Інститут конфліктології та аналізу Росії провів аналіз, як російська пропаганда та соціальні мережі реагували на вибори в Молдові і показав дуже велику увагу до них. Серед 482 джерел, які висвітлювали вибори в Молдові під час голосування і підрахунку голосів 20-21 жовтня 2024 року, 150 телеграм-каналів були скомпрометованими. Зазвичай частка залучення подібних ресурсів становить 15%, а в день голосування та підрахунку голосів в Молдові їхня частка досягла 31%. 

Це так. І наша влада зробила все можливе, щоб закрити низку каналів перед виборами. І нам вдалося це зробити. Пропаганда, на жаль, не припинилася, тому що телеграм-канали складно відслідковувати і закривати. Але що важливо відзначити – незважаючи на будь-які маніпуляції і пропаганду з Кремля, з Москви, нам вдалося пройти через ці складнощі. Я можу тільки уявити, що було б, якби референдум не відбувся! Тому що, як я вже казав, перевага невелика, але ми змогли. І я впевнений, що наступний тур президентських виборів, який має відбутися 3 листопада, дасть ще більш позитивні результати. Ми оптимісти, команда президента наполегливо працює, нас підтримують наші партнери, і ми віримо в мудрість народу Молдови.

"Це наше завдання на майбутнє"

У нас зараз триває дискусія стосовно того, що значна частина етнічних українців, громадян Молдови не проголосували за європейський вибір, тому немає очікуваного результату. Чи варто це брати до уваги і як ви дивитеся на роль української діаспори в голосуванні?

Я б не звинувачував жодну етнічну групу, що проживає в Молдові, за цей результат, в тому числі й українців. Більшість населення Молдови – це молдовани, або румуномовне населення. І середній показник тих, хто проголосував проти євроінтеграції, в різних етнічних групах майже однаковий. Я дам вам певне уявлення про те, як відбувався процес голосування. З Придністровського регіону Республіки Молдова у нас було близько 16 тисяч виборців – не так багато з регіону, де майже 300 тисяч населення. Але все ж – 16 тисяч голосів. Отже, проти європейської інтеграції було близько 69%. Але це було так само у випадку деяких районів із правого берега Дністра. Отже, різниця не була великою, в тому числі в тих районах, які населені українською етнічною групою, і в тих районах, які повністю заселені румуномовним населенням. Отже, це середній показник, який не покаже, що українська діаспора, громада, була повністю проти євроінтеграції. Однак, певна правда у цьому є. Через пропаганду, через радянську спадщину велика кількість українців, які живуть у Молдові, досі не вважають, що шлях країни – це європейська інтеграція.

Наведу ще один, сумніший приклад. У нас в країні є болгарська меншина. Це країна, яка вже у Європейському Союзі, але болгари були тією нашою меншиною, яка найбільше голосувала проти цієї європейської інтеграції. Так що справа не лише в українцях, проблема в нас самих. Можливо, ми не доклали достатньо зусиль для пояснення. А це робота не одного дня і не однієї ночі. Це має бути те, над чим ми маємо працювати роками. І це наше завдання на майбутнє в тому числі.

Отже, нам вдалося багато зробити для того, щоб переконати наших громадян української національності дивитися на країну з точки зору європейської інтеграції. Ми тісно співпрацюємо з українськими колегами тут, у Києві. Перед виборами до нас приїжджали делегації з Києва, які працювали разом з нашими колегами в тих частинах країни, де проживають українці. І я вважаю, що це дало нам певні результати, але недостатньо. Тому ми повинні продовжувати нашу роботу.

Валеріу Ківерь. Фото: facebook/MoldovainUkraine

"Молдовани – мирний народ"

Перший тур президентських виборів відбувся доволі спокійно, без якихось масових порушень. Чим це можна пояснити? 

Молдовани – мирний народ. Перш за все. І я дуже радий, що у нас не було жодних конфліктів між людьми, які підтримують різних кандидатів. Я можу допустити, що другий тур може бути трохи іншим. У нас лише два кандидати, і обидва намагатимуться консолідувати своїх прихильників, і в залежності від результату ми можемо мати певні провокації. Це один момент. А другий – це той, що ми також були певною мірою не здивовані, але стали свідками ситуації, коли навіть з придністровської частини країни населення не прийшло так організовано на виборчі дільниці, як це було в минулому. Так, вони прийшли, їхня кількість була не дуже великою, але досить значною, 16 тисяч, як я вже згадував. Але ми не побачили ознак організованої участі у виборах. Це не означає, що не буде якихось проблем у другому турі президентських виборів. І, можливо, проросійські сили були настільки впевнені, що гроші можуть зробити все, що вони не хотіли провокувати будь-які конфлікти в день виборів. Тому вони витратили багато грошей, щоб підкупити частину населення, частину виборців, і, можливо, вони були переконані, що цього буде достатньо, щоб отримати перемогу. Але цього не сталося, і я абсолютно впевнений, що цього не станеться і в майбутньому. 

"Частина населення Придністров'я теж розуміє, що майбутнє країни – це Євросоюз"

Що можна сказати про голосування в таких автономних анклавах, як Придністров'я і Гагаузія? 

Я коротко згадував про це, про Придністровський регіон. Близько 16 тисяч виборців з Придністровського регіону проголосували. Важливо зазначити, що 25% цих виборців підтримали Маю Санду, чинну президентку. Це означає, що, незважаючи на пропаганду в цій частині країни є достатньо людей, які бачать майбутнє країни на шляху європейської інтеграції і підтримують Маю Санду на посаді президента. І навіть той 31%, який підтримав процес європейської інтеграції країни на референдумі в Придністров'ї, також є ознакою того, що регіон, частина населення регіону, дуже добре розуміє, що майбутнє країни – це Європейський Союз. Однак, у гагаузькому регіоні ситуація складніша. Мая Санду отримала там лише 2% підтримки, а це майже нічого. Шкода, що нам не вдалося добре попрацювати з цією частиною країни. Кількість тих, хто сказав "ні" європейській інтеграції, там становить близько 80%, і це означає, що країна все ще розділена з точки зору політичного розвитку і ставлення до європейської інтеграції. Тож у нас ще багато роботи.

"Президентка Санду переможе, бо цього бажає молдовський народ"

Наступного року Молдову очікують ще парламентські вибори і багато хто вважає, що вони можуть стати потенційним реваншем проросійських сил. Що ви скажете з цього приводу? 

Почну з того, що з упевненістю скажу, що президентка Санду переможе на наступних виборах, бо цього бажає молдовський народ. Я впевнений, що це станеться, і, користуючись нагодою, з вашого дозволу, звернуся до всіх молдован, які проживають за кордоном, із закликом взяти активну участь у наступному турі виборів. Оскільки діаспора ще раз переконала нас у тому, що вона є відчутною силою, що вона є сильною частиною нашого суспільства, яка уможливлює зміни, коли ситуація розвивається не так добре, як хотілося б. Тому я впевнений, що так буде і в другому турі.

Що стосується парламентських виборів. Для нас зараз важливо отримати хороші результати на президентських виборах, які дадуть нам поштовх для того, щоб краще підготуватися до парламентських виборів. Ми розуміємо, що проросійські сили будуть дуже активними. Вони намагатимуться змінити ситуацію. Але знову ж таки, як я вже згадував, я впевнений у мудрості молдовського народу і скажу, що у нас буде не одна правляча партія, а коаліція проєвропейських партій.

Провокації можуть відбуватися не лише в день виборів

Яким чином спецслужби і влада Молдови будуть реагувати на можливі фальсифікації, провокації, які очевидно будуть в день другого туру президентських виборів? 

Провокації можуть відбуватися не лише в день виборів, але й до них. І, швидше за все, так воно й буде. Можу припустити, що обидва кандидати намагатимуться об'єднати виборців. Для Маї Санду буде важливо консолідувати основний електорат і голоси діаспори, що також, як я вже згадував, дуже важливо. Нагадаю, що 240 тисяч виборців — це понад 12 або 13% тих, хто голосує на наших виборах. Це дуже багато, якщо так подивитися. Нам потрібно консолідувати тих проєвропейських виборців у країні і за кордоном, які не проголосували в першому турі за Маю Санду, оскільки у нас було кілька інших кандидатів з проєвропейськими поглядами. Залучити їхні голоси за президента – надзвичайно важливо. І, звичайно ж, очікуємо сильну реакцію правоохоронних органів на тих, хто організовує підкуп виборців. Мова може йти про олігархів-втікачів, таких як Шор, який фінансував схему підкупу, вже викриту правоохоронцями. І я впевнений, дуже важливо, щоб такі дані були відкрито представлені суспільству перед виборами, щоб показати, що ці голоси куплені, і ми повинні це зупинити. 

"Демократія переможе. Останнє слово скаже народ Молдови"

Багато хто говорить, що серед причин не дуже переконливої цифри щодо євроінтеграції є і недопрацювання чинної молдовської влади, недостатня увага до національних меншин, тощо. Чи поділяєте ви такі оцінки? 

Я вже згадував про це, і згоден, що працювати ще є над чим. Уряд пережив дуже складний період пандемії, а після – війна в Україні. І це, звичайно, створило великий тиск на уряд, на суспільство. Що могло бути сприйнято як слабкість діяльності уряду та президента. Але, як я вже говорив, урок було засвоєно. Нам все ще потрібно за два тижні переконати населення голосувати за президентку, чинну президентку, а також наполегливо працювати над підготовкою до парламентських виборів, які відбудуться через кілька місяців.

Ваше очікування від другого туру президентських перегонів, чим вони закінчаться? 

Саме так демократія і переможе. Тому нам, звичайно, потрібен європейський шлях, який буде окреслений у нашій конституції, що буде перемогою демократії. І останнє слово тут скаже народ Молдови.