Пегас підкрався непомітно: як політики, журналісти і просто відомі люди стали жертвами шпигунської програми

Пегас підкрався непомітно: як політики, журналісти і просто відомі люди стали жертвами шпигунської програми

ЗМІ різних держав опублікували матеріали, що за 50 тисячами людей у всьому світі могли стежити за допомогою програми Pegasus ізраїльської компанії NSO Group. Прокуратура у Парижі також розслідує ймовірне прослуховування французьких журналістів. Слідство повідомляє про створення злочинних угруповань і втручання в особисте життя. У списку телефонних номерів обраних для стеження через цю програму знайдено і один з номерів президента Франції Еммануеля Макрона, а також низки міністрів французького уряду. Серед інших контактів вдалося ідентифікувати високопоставлених політиків, адвокатів, журналістів та правозахисників з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини і не лише. Детальніше про програму Pegasus в ефірі Українського радіо розповідає експерт аналітичного центру "ADASTRA" Богдан Мироненко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про програму Pegasus

Щодо програми, то це питання більше до профільних експертів, фахівців з технологій, до яких я себе не відношу.  Однак можу сказати, що це новий тип шпигунських проєктів, який є надзвичайно небезпечним, принаймні про це повідомляють ЗМІ та спеціалісти. Небезпечний тим, що він може проникнути у застосунків на гаджети будь-яких операційних систем.

Попри те, що IOS вважають більш захищеною ніж Android, навіть вона не встояла перед зараженням. А ще фішка цієї програми у тому, що вона не потребує жодних дій, тобто людині не потрібно для цього відкривати якісь повідомлення чи відповідати на дзвінки, користувач може не знати про зараження пристрою. Pegasus може збирати всю необхідну інформацію і спокійно самовидалятися.

За інформацією, якою я володію, програма проникає з повідомленнями, які власник пристрою може не помічати. Повідомлення може надійти без жодних сигналів і в потрібний момент видалитися, якщо розробники цього забажають. 

Як ситуація зі скандалом може вплинути на міжнародну політику

Скандали вже були. Схоже на те, що цей додаток був встановлений за тим принципом, який був у Холодній війні, коли всі тримали наставлені один на одного "заряджені рушниці", але ніхто не стріляв. Журналісти поділилися своїми підозрами про те, що певним світовим лідерам встановлювали цих шкідливі "гостей" з їхніх країн, тобто замовниками ймовірно були громадяни тієї ж держави, але комусь їх встановлювали з-за кордону. Ізраїльські розробники не діляться цими даними, бо у них є певні професійні стандарти. Проте очевидним є те, що певні доріжки можуть вести до тих кабінетів, де у даних лідерів є суперечки, або взагалі за кордон.

Чи понесе ізраїльська компанія NSO відповідальність за розробку програми

Я ознайомився з пресрелізом компанії. Вона зазначає, що звинувачення настільки серйозні, що NSO Group збирається подавати позов про наклеп. Ми підходимо до тієї проблеми, яка непокоїла суспільство протягом століття, про достатньо необхідний баланс між безпекою і свободою. З проаналізованих даних випливає, що прослуховувалися гаджети не лише глав держав й журналістів, але і людей з кримінальних угруповань, педофілів, проти яких налаштована суспільна думка більшості країн світу. Та разом з тим такий додаток можна використовувати для різних цілей. Міністр закордонних справ Угорщини заявляв, що було б дивно, якби такий додаток з подібною метою не використовували. Схожа реакція була і в ізраїльських діячів. Вони відреагували так, ніби: "Ви що, не знали про існування таких програм?". Всі розуміли, що такі програми існують. Питання у тому, як це потрапило до рук політичних конкурентів. Тут були зроблені кроки на найвищому рівні. Це дуже добре видно з ситуації у Казахстані, де прослуховували найвище керівництво, і стало очевидно, що подібне могли замовити лише попередники.

Читати далі: Чи доцільно скасовувати спецзв’язок та як використовують наші дані — розповідають експерти

Зазначимо, за даними журналістів The Guardian, Le Monde, Washington Post та ще ряду видань, з 2016 по червень 2021 року жертвами ізраїльської шпигунської програми стали майже 180 журналістів у 20 країнах. За допомогою Pegasus можна отримати доступ до телефонних дзвінків, sms-повідомлень, мікрофона, камери та електронних листів. Компанія NSO зазвичай продає шпигунське програмне забезпечення урядам різних країн.

Фото: pixabay.com