"Навчання за кордоном не є причиною залишати школяра на повторний курс". Роз'яснення Міністерства освіти

"Навчання за кордоном не є причиною залишати школяра на повторний курс". Роз'яснення Міністерства освіти

За даними Міністерства освіти і науки через напад Росії на Україну нині за кордоном перебуває 641 тисяча українських дітей шкільного віку. Станом на початок серпня в Україну повернулися 30 тисяч дітей шкільного віку, які були змушені виїхати за кордон. Глава МОНУ Сергій Шкарлет запевняє, що "жодна дитина не залишиться поза освітнім процесом". Як буде організовано навчання, чи законно лишати дитину в повторному класі через навчання в іноземній школі, які вимоги для отримання атестату висуваються учням випускних класів? Про це слухачам Українського радіо розповів начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко

0:00 0:00
10
1x

"Ми рекомендуємо в закордонній школі, де дитина вчилася, взяти інформаційну довідку, яку заздалегідь треба перекласти з іноземної мови: які предмети вона проходила, яку кількість годин вивчала, які теми були освоєні, які оцінки вона мала. Таку довідку треба подати директору української школи. Якщо є інші будь-які документи або папери, можна надати і їх, наприклад табель. Для чого це потрібно? Якщо дитина за кордоном зовсім не вивчала деякі теми з української мови, з історії України, тоді школа, в яку дитина повертається, зобов'язана допомогти школяру опрацювати ці теми з учителем. Навіть якщо вчитель бачить, що дитина вивчала інші теми, а не ті, які були в українській програмі, вона все одно повинна перейти до наступного класу. Бо навчання за кордоном не є причиною залишати школяра на повторний курс. 

Дітям, які вчилися або вчаться з 1 по 8 клас, а також в 10 класі, нікуди не треба ходити і нічого завіряти не потрібно. Достатньо довідки. 

Що стосується 9 класу. Швидше за все, діти підтримували контакти з українською школою та все ж таки отримали свідоцтво про базову освіту в Україні. Якщо ж такого контакту не було, то довідка про здобуття рівня освіти з іноземної школи потребує нострифікації (процедура визнання іноземних документів про освіту). Є державне підприємство "Інформаційний іміджевий центр", на сайті якого можна подавати документи електронним способом. Таким чином проводиться процедура підтвердження і визнання певного рівня освіти, в даному випадку базової середньої освіти". 

Фото: depositphoto