Фейк-контроль
Фейк-контроль

Не дамо шансів російській брехні.

Передачі з архіву Українського радіо

25.10.2024 07:44:27 Фейк-контроль

Російські пропагандистські ресурси активізували наратив про так званий "бунт ЗСУ" проти української влади. Основним меседжем є те, що українські військові нібито готові повернути зброю проти керівництва держави через зростання тарифів, насильницьку мобілізацію та передачу церков Православній Церкві України.

24.10.2024 07:44:11 Фейк-контроль

Фейковий сюжет про українського біженця, який начебто заробляв на т.зв "автопідставах" у Польщі, став черговим прикладом кремлівської дезінформації. Російські пропагандисти створили відео, стилізоване під новинний сюжет міжнародного телеканалу Euronews, аби спровокувати негативне ставлення до українських біженців у Польщі. Відео стверджує, що українець Віталій Іванчук багаторазово інсценував ДТП — аварії на дорогах — і вимагав начебто гроші у водіїв, доки сам не загинув у такій аварії. Однак перевірка проєкту "СтопФейк" і офіційні заяви польської поліції спростували цей фейк.

23.10.2024 07:44:31 Фейк-контроль

Фейк про оголошення на вигадану вакансію "копача могил для загиблих українських військових".

22.10.2024 07:44:03 Фейк-контроль

Фейкові замінування — це новий метод роботи російської пропаганди всередині України. Днями понад 60 українських установ, у тому числі дипломатичних представництв, медіа та міжнародних організацій, отримали листи з погрозами терактів та підпалів. Це змусило багато структур тимчасово припинити роботу, щоб перевірити загрозу, і це могло виявитися критичним під час війни. У такий спосіб російські спецслужби прагнуть створити атмосферу хаосу та паніки, паралізувати діяльність важливих інституцій. Цього разу під прицілом опинилися журналістки Радіо Свобода, яких звинувачують у підготовці підривів, що додає ще більшої абсурдності та агресивності інформаційним атакам.

21.10.2024 07:44:22 Фейк-контроль

Про кібербезпеку. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA виявила, що зловмисники використовують телеграм-акаунт, раніше визначений як офіційний канал зв’язку з користувачами. Через нього зафіксували розсилку шкідливих файлів, які можуть викрадати конфіденційні дані з пристроїв. Як це стало можливим і яких наслідків зазнали користувачі?

18.10.2024 07:44:18 Фейк-контроль

У нещодавніх заявах самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка пролунала нова брехня: "Мінськ підтримає Україну в разі польського вторгнення на її територію". За словами правителя Білорусі, Варшава нібито має конкретні посягання на Західну Україну і збирається ввести війська на Волинь. Лукашенко, в свою чергу, обіцяє "підтримати" місцеве українське населення, якщо це станеться. Такі заяви, однак, не мають нічого спільного з реальністю і є частиною дезінформаційної кампанії, яку підтримують Росія та її союзниця Білорусь, повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

17.10.2024 07:43:29 Фейк-контроль

Після єврейського нового року, Рош га-Шана, який відзначали на початку жовтня, в мережі поширився черговий фейк про нібито неповажне ставлення хасидських паломників до української символіки. Це фейкове відео, де чоловіки у традиційному хасидському вбранні зривають український прапор та викидають його у сміття, викликало обурення в коментарях від ботів та живих користувачів, що лише підвищило напругу.

16.10.2024 07:45:14 Фейк-контроль

Фейк про продаж ікон, нібито викрадених українськими військовими на Курщині — чергова спроба дискредитувати українських захисників.

15.10.2024 07:45:32 Фейк-контроль

Фейк про жінку, яка нібито померла в Одеському слідчому ізоляторі після нібито спроби вивісити російський прапор у центрі міста. Пропагандистські ресурси посилаються на "анонімні українські телеграм-канали" та заявляють про "смерть від проблем із серцем" або навіть її "вбивство".

14.10.2024 07:45:35 Фейк-контроль

Новий фейк про те, що тіло колумбійського військовослужбовця, який воював за Україну в Інтернаціональному легіоні, нібито повернули його родині без внутрішніх органів. Російські медіа вже неодноразово запускали схожі дезінформаційні кампанії про так звану "чорну трансплантологію" в Україні, намагаючись налякати світову аудиторію та посіяти сумніви щодо цивілізованості нашої держави.