Передусім це шантаж — експерт про загрозу Путіна розмістити ядерну зброю у Білорусі

Передусім це шантаж — експерт про загрозу Путіна розмістити ядерну зброю у Білорусі

Передусім це може бути інформаційний шантаж. Таким чином координатор групи "Інформаційний спротив", військовий експерт Олександр Коваленко прокоментував Українському Радіо заяву президента РФ Володимира Путіна про намір розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі. Напередодні Путін сказав, що до 1 липня нинішнього року має завершитися будівництво в РБ відповідного сховища. Також Росія передала Білорусі ракетний комплекс "Іскандер", який може використовувати тактичну ядерну зброю, і літаки, які можуть нести ядерні ракети. Коваленко вважає найнебезпечнішим у цій історії те, що РФ бере на себе роль країни, яка може розміщувати ядерну зброю будь-де. Поки що це Білорусь. "А якщо завтра великий друг Путіна Асад звернеться до Москви з проханням розміщувати ядерну зброю на території Сирії", ставить риторичне питання експерт. Водночас він впевнений, що Захід і насамперед США дадуть належну відповідь на будь-які провокаційні дії Кремля.

0:00 0:00
10
1x

Володимир Путін, фото: Аussiedlerbote.de

Росія заявляла про наміри розмістити "ядерку" в Білорусі ще 2022 року

"Я не став би пов’язувати те, що заявив Путін стосовно Республіки Білорусь, саме з недавнім візитом Сі Цзіньпіня в Москву, бо про намір розмістити в Білорусі ядерну зброю російські офіційні особи повідомляли ще торік", – констатує Олександр Коваленко. Експерт пригадав, що у жовтні 2022 року в стінах ООН Костянтин Воронцов – представник російської делегації – заявляв про те, що Росія має намір передати Білорусі та розміщувати на її території "Іскандер-М". А ці ракети можуть використовувати бойову ядерну частину: "Також, за словами Воронцова, РФ планувала провести підготовку штурмовиків СУ–25, щоб вони мали змогу розміщувати бомбове навантаження ядерного типу. Міжнародна реакція на ці заяви була досить латентна, аморфна. Зараз уже про це каже військовий злочинець, який є у розшуку Міжнародного Кримінального суду Володимир Путін. Хоча ще тоді ми повинні були розуміти, що Росія в своїй ескалації подій може зайти досить далеко". 

Лідер КНР Сі Цзіньпін та президент РФ Володимир Путін 20 березня 2023 року. Фото: AP

"А якщо завтра великий друг Путіна Асад звернеться до Росії з проханням розміщувати ядерну зброю на території Сирії?"

Білорусь на сьогодні не має можливості розміщувати ядерну зброю, адже там відсутня інфраструктура, зазначає військовий експерт. Проте Росія може забезпечити відновлення цієї інфраструктури на території РБ і використовувати її безпосередньо для своїх цілей, додає Олександр Коваленко. Чого ж прагне досягти своєю заявою Путін? Висновок військового фахівця такий:

1) Це, звісно, шантаж.

2) Це нібито стримування НАТО, про яке Кремль ретранслюватиме своїх громадянам.

3) Найнебезпечніше у всій цій історії: Росія на сьогодні бере на себе роль країни, яка може розміщувати ядерну зброю будь-де. Поки що це Білорусь. Але якщо завтра великий друг Путіна Башар Асад звернеться до Росії з проханням розміщувати ядерну зброю на території його республіки (Сирії – ред.), чи відмовить йому Путін? А якщо це буде Ніколас Мадуро (президент Венесуели – ред.)? Такі питання ставить Коваленко. Він вважає можливим, що Росія сприяє і ядерній програмі Ірану, який постачає РФ дрони для атак по Україні: "Іран має свою ядерну програму та широку номенклатуру ракетного озброєння, яке також може у перспективі бути носієм ядерних бойових частин. Нещодавно навіть було попередження від представників Ізраїлю та США, що Іран перебуває в короткостроковій перспективі на шляху до створення першої своєї ядерної бойової частини", – нагадує експерт. Тобто два тижні – й іранці, можливо, отримають ядерну зброю. Проте питання, хто прискорив процес створення цієї ядерної зброї, хто допоміг Ірану у цьому? Не виключено, що це сталося саме за рахунок військово-технічного співробітництва з Росією, яке стало більш, ніж тісним саме 2022 року". 

 Фото: Олександр Коваленко, ФБ-сторінка

"Ситуація не на користь росіян після їхнього "хуліганства"

"У заявах Путіна як елементі шантажу найцікавіша реакція ядерного "клубу", бо Китай завжди критикував Росію саме за її ядерну риторику. Критикував Росію також Нью–Делі: Індія ніколи не підтримувала таку риторику і навіть на рівні використання ядерної зброї як інформаційного шантажу", – зазначив Коваленко. 

Розвідувальний американський безпілотник MQ-9 Reaper. Фото: Національна гвардія Техасу

Другий момент – сам процес розміщення ядерної зброї в Білорусі, чи зможуть росіяни це зробити? "Адже вони розуміють, що будь-який їхній крок має наслідки. Приклад – недавній інцидент із розвідувальним американським безпілотником MQ-9 Reaper", – вважає експерт. (США заявляли, що 14 березня нинішнього року їхній дрон MQ-9 Reaper зіткнувся з російським винищувачем Су-27 в небі над нейтральною частиною Чорного моря та впав у воду – ред.) Як констатує Коваленко: росіяни знищили розвідувальний дрон над Чорним морем, зробивши все так, щоб їх неможливо було звинувачувати в безпосередній атаці на НАТО. Але відразу після цього інциденту в небі над Чорним морем з’явився інший американський розвідувальний безпілотний літальний апарат RQ-4 Global Hawk. І цей БПЛА має набагато кращі характеристики з ведення розвідки, зауважує фахівець. Також з’являється розвідувальна авіація Великої Британії, яка вже має супровід винищувачів. Тобто ситуація не на користь росіян після їхнього "хуліганства", наголошує експерт. "Окрім цього, є ще й таємна складова, якої немає у відкритих джерелах, – надання Україні того чи іншого озброєння, яке раніше ніяк не анонсувалось. Це теж відповідь на дії росіян у нейтральній зоні Чорного моря. Також варто пам’ятати, що розміщення ядерної зброї – це складний процес як інфраструктурно, так і технічно. І крім всього іншого, повинні бути враховані норми безпеки. Тому росіяни розуміють, що отримають якусь відповідь і я не виключаю, що те, що пролунало від Путіна, – це дійсно в першу чергу інформаційний шантаж. Чи реально буде доведено до такого рівня ескалації ситуації сказати складно. Москва може на це й не піти", – підсумував Олександр Коваленко.