Українцям варто економити електрику і готуватись до відключень влітку — Харченко

Українцям варто економити електрику і готуватись до відключень влітку — Харченко

У липні-серпні українцям варто готуватися до віялових відключень електроенергії. Це спрогнозував в ефірі Українського Радіо генеральний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. Він уточнив — наразі значного дефіциту в енергосистемі немає, однак влітку можливий пік споживання. Відтак у зв'язку з пошкодженням великої кількості потужностей та ремонтними роботами на атомних станцій українцям варто готуватися до економії.

0:00 0:00
10
1x

Фото: pexels.com

"У липні-серпні можливі відключення за графіком"

Заклики "Укренерго" є актуальними. Ніхто ніколи не стверджував, що енергетична криза, викликана атаками московськими терористами на наші і генеруючі, і транспортуючі потужності в енергетиці, закінчилася. Більш того, до кінця цієї кризи нас чекають роки, бо відновлення того, що було пошкоджено і знищено, займе досить довгий час, зазначає Олександр Харченко. За його словами, зараз ми наближаємося до літнього піку споживання. "Традиційно протягом року є два періоди, коли найбільше споживається електроенергія. Один період — це грудень, січень та лютий. Другий — липень і серпень, коли через спеку виникає велике збільшення споживання електроенергії. А зараз на це збільшення накладається те, що багато потужностей пошкоджено, зокрема генеруючі станції і розподільні підстанції. Одночасно з цим ведеться ремонтна кампанія в "Енергоатомі", і багато атомних блоків по черзі відключаються на ремонти, які тривають місяці. Відповідно зараз є дефіцит, який поки що покривається тими виробничими потужностями, які залишилися працювати в системі, але треба бути готовими, що в липні-серпні можливі тимчасові відключення. За графіком, передбачувані, але вони будуть. Тож варто готуватися до того, що часом електроенергія буде недоступна", — пояснює він.

"Три місяці ми будемо балансувати на межі — вимкнуть чи не вимкнуть"

Дуже велика кількість енергостанцій розбиті. Щодо вугільної генерації, понад 60% наших електростанцій або захоплені, або пошкоджені, або повністю знищені. Серед атомних електростанцій недоступною є Запорізька АЕС, яка є найбільшою і знаходиться в руках окупантів, і це величезна проблема. На думку Харченка, була помилка в тому, що "Енергоатом" не розпочав ремонти під час паводка, який тривав з лютого і дав змогу весь цей час постачати людям достатньо електроенергії, щоб ми почали потрохи забувати про відключення і що в нас розбита енергосистема. "Паводок закінчився, а натомість ремонти розпочалися. І тепер нас очікують щонайменше три місяці з дуже складною ситуацією, коли ми будемо балансувати на межі — вистачить чи не вистачить, треба відключати чи не треба. Це зараз регулюватиметься в ручному режимі. Зрозуміло, що фахівці "Укренерго" та на генеруючих станціях будуть все робити, щоб максимально забезпечити людей електроенергією. Але є межі можливого. Якщо не вистачає, то не вистачає", — каже експерт. Він також наголошує, що ситуація у прифронтових регіонах вкрай складна. "Там часто навіть неможливо відновлювати пошкодження, які трапляються щоденно, бо просто починають стріляти по ремонтних бригадах. Фактично щотижня є поранені або загиблі енергетики, які виїжджали на ремонти і намагалися відновити постачання електроенергії для людей у прифронтових регіонах. Хоча їх машини старанно маркують і показують, що не військові", — зазначає енергетик.

"Варто економити електроенергію у вечірній час — з 19 до 22 години"

Економія з 19 до 22 години може дуже добре допомогти українцям, тому що саме в ці години є максимальне споживання електроенергії в цілому по країні, наголошує Харченко. "Це найбільше споживання, яке найскладніше покривати, коли обмежена генерація і немає достатньої кількості електростанцій, що можуть працювати. Відповідно кожен, хто зекономив якусь частку, допоміг собі та всім іншим не опинитися під відключенням. Якщо ви менше спожили, всім дісталося трохи більше електроенергії, і, можливо, через це відключення не відбулося. Тож намагайтесь максимально обмежити роботу приладів, які багато споживають — це бойлери, праски, пральні машини, мікрохвильовки тощо. Також намагайтесь утриматись від користування кондиціонерами", — радить фахівець.