"Полумʼя братерства": в Польщі проходить акція вшанування памʼяті воїнів УНР

"Полумʼя братерства": в Польщі проходить акція вшанування памʼяті воїнів УНР

14 серпня  до річниці Варшавської битви 1920 року в різних містах Польщі й України проходить спільна акція солідарності "Полумʼя братерства", головною метою якої є спільне вшанування пам’яті воїнів Української народної республіки, котрі разом з Військом Польським боролися проти більшовиків. Деталі акції на Вольському цвинтарі у Варшаві розповіла журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. 

0:00 0:00
10
1x

Вольський цвинтар у Варшаві. Фото: Світлани Мялик

"Сьогодні на Вольському цвинтарі багатолюдно…"

Головні заходи акції "Полумʼя братерства", яка була започаткована шість років тому, проходять саме 14 серпня напередодні Дня польського війська. Тут на православному цвинтарі на Волі (район Варшави ― ред.) поховано понад 100 діячів та воїнів Армії УНР, які брали участь у боротьбі за незалежність України у 1917-1921 роках та воювали проти більшовицької Росії разом з поляками. Після поразки українських визвольних змагань вони вже емігрували до Польщі. 

Сьогодні тут на Вольському цвинтарі багатолюдно. Це і політики, і дипломати, і активісти української громади, польські громадські діячі, дуже багато молоді прийшло вшанувати памʼять українських воїнів, які допомагали полякам у 1920-ті роки виборювати свою незалежність. 

Фото: Світлани Мялик

"Україно, Україно, ось де твої сини"

На Вольському кладовищі знаходиться, як я казала, понад 100 надгробків воїнів та діячів Армії УНР. В них приблизно однакова історія ― служба в царській армії, участь у Першій світовій війні, перехід на бік УНР після розпаду Російської імперії, кількарічні бої та еміграція. Могили воїнів Армії УНР сконцентровані переважно на двох ділянках кладовища. Урочисте відкриття та освячення першого комплексу могил відбулося ще в 1999 році за участю президентів Польщі та України. Це було своєрідною відповіддю на відновлення у Львові цвинтаря орлят. А у 2000-му році, коли премʼєром був Віктор Ющенко, відкрили вже другу ділянку поховань. Тоді ж на обох ділянках зʼявилися монументи, присвячені українським воїнам. З однієї сторони на памʼятнику напис "Борцям за волю України 1918-1920 років", а з другої сторони ― "Україно, Україно, ось де твої сини". Тут можна побачити десятки написів з короткою інформацією про імʼя, роки життя померлого. Зрозуміло, що за цим коротким написом криються унікальні історії людей.

Могила Марка Безручка. Фото: Світлани Мялик

Найвідомішим українцем, похованим на цьому кладовищі, є генерал-хорунжий Марко Безручко, котрий відомий в Польщі як символ польсько-українського братерства. Завдяки шостій дивізії Армії УНР на чолі з тоді ще полковником Марком Безручком, яка обороняла Замостя, Польщі вдалося стримати навалу більшовиків. 

Вклонитися могилам воїнів УНР приходить президент Польщі 

Впродовж останніх кількох років вклонитися могилам воїнів УНР приходить президент Польщі та вище керівництво польської держави. Сьогодні також чекають Анджея Дуду, який буде вшановувати памʼять полеглих. Це досить символічно, адже нині польське суспільство переосмислює своє минуле, згадує вагому роль українців в боротьбі проти Москви. 

В яких містах Польщі буде проходити ще ця акція?

Акція проходить в більшості міст Польщі, зокрема, має проводитися в місті Каліш. Нещодавно завдяки зусиллями лідера громадського руху з опіки над могилами воїнів УНР Юрія Рейта та його команди вдалося відновити могили українських воїнів у Польщі. Він повідомив, що вдалося віднайти кошти та відновити черговий цвинтар у місті Каліш. Там поховано 400 українських воїнів, а в час комунізму залишили лише один хрест та одну могилу. Більшовики, комуністи навмисно знищували ці могили, проте їх вдалося відновити. Як каже Юрій Рейт, це дуже символічно і він дуже тішиться, що вдалося зробити цей крок. Ця робота нині продовжується.