2,5 тисячі солдатів, понад 220 одиниць техніки та згадки про Україну: День війська польського у Варшаві

2,5 тисячі солдатів, понад 220 одиниць техніки та згадки про Україну: День війська польського у Варшаві

Сьогодні у Польщі відбуваються урочисті заходи з нагоди Дня війська польського ― заходу, який вшановують збройні сили цієї країни. Свято відзначають щорічно на згадку про перемогу у вирішальній битві радянсько-польської війни 1919-1921 років. На урочистостях цього року виступило найвище польське керівництво й кожен з посадовців згадав про Україну. 

Як проходило святкування, розповіла журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Світлани Мялик

Річниця "дива на Віслі"

Сьогодні в Польщі національне свято ― День війська польського. 15 серпня 1920 року стався переломний момент у Варшавській битві, відомий також як "диво на Віслі". Тоді військо польське разом з українськими підрозділами Армії УНР перемогло Червону армію. Цей день у Польщі дуже шанується, заходи з нагоди польських збройних сил тривали по всій країні майже тиждень. Це різноманітні військові пікніки, конференції, екскурсії в музеї. Основні урочистості за участю представників влади тривають у столиці. Опівдні президент Польщі Анджей Дуда на площі Пілсудського у Варшаві урочисто поклав вінок до могили невідомого солдата. Кульмінацією заходів став парад військ у Варшаві. Польською це називається "defilada" і є одним з важливих елементів святкування Дня війська польського. Заступник міністра національної оборони Польщі Станіслав Взьонтек сказав, що ця подія є не лише видовищною, але й несе конкретне повідомлення.

В марші взяли участь понад 2,5 тисячі солдатів усіх видів збройних сил Польщі. Їх супроводжували майже 100 солдатів союзницьких сил і структур, в тому числі і з США та Великобританії. Пройшли маршем і військові литовсько-польсько-української бригади. Присутні побачили понад 220 одиниць найсучаснішої техніки, яка є на озброєнні збройних сил Польщі. Це танки Leopard, Abrams, K2, гаубиці Krab, K9, транспортери Rosomak, ракетні установки Homar, самохідні міномети Rak, Patriot. Також подія була доповнена шоу літаків в небі, зокрема й F-35 та F-16. 

Всі найвищі посадовці згадували Україну

Перед самим парадом виступили найвищі посадовці Польщі. Всі вони проводили історичні паралелі з подіями 1920-х років та боротьбою з більшовицькою Росією і нинішньою РФ. Всі згадували Україну, як ми боремося з російським ворогом.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш. Фото: Світлани Мялик

Першим взяв слово міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш. За його словами, нинішні загрози не менші, ніж 104 роки тому. Він сказав, що "ворог змінює слова, але не змінює мелодію. Сьогодні війна точиться за незалежність України і Польща має бути готовою до різних сценаріїв. Тому має бути спільна відповідальність країни, яка має бути обʼєднана, має оснащувати армію й боронити кордони".

Премʼєр Польщі Дональд Туск теж наголосив, що поляки живуть зараз в часи, коли війна точиться біля їхніх кордонів, в Україні, і Польща щодня робить все, аби поляки не мали війни на своїй території. 

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск. Фото: Світлани Мялик

Президент Польщі Анджей Дуда також говорив про Україну.   

"Росія напала на незалежну Україну і тому Польща має  так озброїтись,  щоб ніхто навіть не наважився напасти на країну", ― сказав Дуда.  Польський президент також виокремив загрозу, яка є зі сторони Білорусі, зокрема штучно організовану білоруським режимом міграційну кризу.   

Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Світлани Мялик

Польща переозброює та збільшує свої армію

Поляки кажуть, що хочуть мати міцнішу армію, ніж нині.  І за ці 2,5 роки війни Росії проти України Польща переозброює та збільшує свої армію, поки Україна стримує широкомасштабну  російську агресію  на Європу.

Цими днями, 13 серпня міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш підписав контракт на купівлю 96 ударних вертольотів AH-64E Apache з пакетом логістики і навчання. Вартість контракту приблизно 10 мільярдів доларів. Американський Apache вважають найкращим гвинтокрилом у світі. Після США, Польща стане другою країною, яка володітиме найбільшою кількістю такої військової авіатехніки.   

Також Польща вироблятиме пускові установки М903, що входять до складу системи протиповітряної оборони Patriot. Варшава підписала контракт на виробництво 48 таких установок вартістю  понад 1 мільярд доларів. Це буде співпраця американської корпорації Raytheon та польської компанії Huta Stalowa Wola – повідомило у мережі Х Міністерство оборони Польщі. 

10 серпня Агентство з озброєння повідомила про підписання контракту з урядом США на суму приблизно 850 мільйонів доларів на постачання кількох сотень ракет класу "повітря-повітря" AIM-120C AMRAAM. Поставки ракет будуть здійснюватися у 2029-2033 роках і використовуватиметься бойовими літаками ВПС Польщі. 

Тож бачимо як Польща потужно інвестує у власну безпеку. Польща абсолютний лідер із отримання американського озброєння. Адже в разі нападу росії, Польща сподівається на союзницьку підтримку США. 

Допомога на понад 4 млрд доларів

Щодо допомоги Україні, то від початку повномасштабного вторгнення Росії Польща надала Україні військової допомоги майже на понад  4 млрд доларів. Про це розповідав екс-посол України в Польщі Василь Зварич.  Україна має в Польщі важливий "стратегічний хаб" для отримання військової допомоги. Окрім того це і функціонування медичного закладу, через який транспортуються військові та цивільні, які постраждали від російської агресії на лікування в інших країнах Європи. В цьому аспекті Польща відіграє важливу роль.