13 приватних клінік надають послуги з лікування безпліддя за програмою державних гарантій — Лизогуб

13 приватних клінік надають послуги з лікування безпліддя за програмою державних гарантій — Лизогуб

Українська репродуктологія та ембріологія у своєму розвитку  може позмагатися з найкращими репродуктивними клініками Європи та Ізраїлю. Старша ембріологиня клініки IVMED Оксана Лизогуб в ефірі Українського Радіо називає дві причин такого успіху: це лояльність українського законодавства до використання новітніх методик та висока конкуренція серед клінік репродуктології. Цього року запрацювала програма державних гарантій медичного обслуговування населення нового пакета медичних послуг "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)", за якою працює вже 13 приватних клінік. У програмі можуть брати участь пацієнти віком від 18 до 40 років.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

В чому полягає професія ембріолога?

Ембріолог – це спеціаліст, який займається лабораторним етапом лікування непліддя. Простіше кажучи, це спеціаліст, який працює з матеріалом пацієнта: зі сперматозоїдами або яйцеклітинами після того, як лікар-репродуктолог забере їх у пацієнта. Потім він утворює ембріони і передає їх пацієнту. Весь етап, який починається від гамет – статевих клітин і закінчуючи ембріонами – це відповідальність ембріолога.

Від початку запліднення до 5-7 доби виживає близько 50-60% ембріонів.

Як відбувається запліднення in vitro?

Це інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда в ооцит. Береться один сперматозоїд в чоловіка і одна яйцеклітина у жінки. Сперматозоїд за допомогою ін’єкції потрапляє до яйцеклітини і далі відбувається розвиток ембріона. Це ми називаємо вихованням. В нас є інкубатори, які повністю імітують матку жінки, в яких ми вирощуємо ембріони 5-7 діб. Не всі ембріони, які вдалося отримати стануть придатними до переносу. Це природний відбір. Людина дуже не плодовита і в неї на багатьох етапах відбуваються селекції та добори. Від початку запліднення до 5-7 доби виживає близько 50-60% ембріонів. Ембріологи мають змогу вибрати ембріони, які дожили і мають найкращу якість і передати їх пацієнтам для переносу або заморозити для подальшого використання.

Лояльність законодавства і висока конкуренція сприяють розвитку української ембріології

Наскільки українська ембріологія відповідає світовим практикам? Яка статистика в Україні по безпліддю?

Українська репродуктологія і ембріологія – це один з тих моментів, якими ми дійсно можемо пишатися і ділитися своїм досвідом за кордоном. Для цього є дві причини. По-перше, лояльність нашого законодавства. Воно дозволяє використовувати багато інноваційних методик. За кордоном існує тривалий шлях, аби запровадити щось нове особливо в клінічну практику. В Україні нам це дозволено. Ми перегнали Ізраїль. В Європі та Ізраїлі існують державні програми, які спрямовані на те, щоб отримати максимальний результат, залучаючи мінімальні кошти. Проте ембріологія – наука молода і весь цей час вона розвивалася. Поки за кордоном були безкоштовні програми, в нас пацієнт сам платив. Зважаючи на це, у клієнтів були високі вимоги до клінік репродуктивної медицини і між клініками була величезна конкуренція. За рахунок цього у нас дуже висока ефективність. Це друга причина нашого успіху. Навіть державні програми ми вже можемо зробити достатньо ефективними.

Після 40 років ефективність лікування непліддя суттєво знижується

Які вікові обмеження існують для охочих скористатися ЕКЗ за фінансової підтримки НЗСУ?

Обмеження полягає в тому, що після 40 років ефективність лікування непліддя суттєво знижується через вікові зміни, які відбуваються в яйцеклітині. Крім того, держава хоче за найменші кошти найбільшої результативності. Це логічно. У багатьох державних є такі обмеження щодо державних програм.

Оксана Лизогуб. Фото з відкритих джерел

13 приватних клінік надають послуги з ЕКЗ за програмою державних гарантій НЗСУ

Який алгоритм дій має бути в охочих скористатися програмою ЕКЗ?

Найпростіше, це знайти медичний заклад, який співпрацює з НЗСУ. Їх в цьому році лише 13. Далі потрібно записатися до лікаря-репродуктолога. Залежно від фактору непліддя і віку пацієнта буде прийматися рішення щодо участі в програмі. Екстракорпоральне запліднення можна проводити з 18 років.  

Чоловіча фертильність менше залежить від віку, проте на неї дуже впливає екологія та спосіб життя

Які види безпліддя не можна подолати шляхом ЕКЗ?

За відсутності матки вагітність неможлива. Тут можна застосувати технологію сурогатного материнства. Також відсутність яйцеклітин або дуже знижений оваріальний резерв, коли не можна провести стимуляцію. У цьому випадку слід можна скористатися донорськими яйцеклітинами. Якщо у чоловіка зооспермія, тобто відсутність сперматозоїдів в еякуляті, можна застосувати донорську сперму. Вік жінки має критично важливе значення. Після 35 років здатність зачати дитину суттєво падає. Чоловіча фертильність менше залежить від віку, проте на неї дуже впливає екологія та спосіб життя. 

Останні новини
Жоден українець не залишається осторонь. Чекановська про допомогу постраждалим від повеней у Польщі
Жоден українець не залишається осторонь. Чекановська про допомогу постраждалим від повеней у Польщі
Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі
Повені в Україну не пустив антициклон. Синоптикиня про затоплення в Європі
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму — Острікова
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму — Острікова
Таємниці "батька радіо". Що відомо про Гульєльмо Марконі
Таємниці "батька радіо". Що відомо про Гульєльмо Марконі
Промінь рекомендує: Tery з треком "Те як ти любиш"
Промінь рекомендує: Tery з треком "Те як ти любиш"
Новини по темі
Київрада ухвалила рішення назвати сквер у центрі столиці "Сквером Українського Радіо"
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев