Чому шахтарям затримують зарплату, а вугілля не знаходить збуту?

Чому шахтарям затримують зарплату, а вугілля не знаходить збуту?

30 червня шахтарі з різних регіонів України прибули до Києва, щоб розпочати безстрокову акцію протесту із вимогою погасити борги із зарплати. Їх протест триває досі, а 6 липня у Міністерстві енергетики на виконання доручення президента України відбулася нарада щодо відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої. Які шляхи виходу із цієї ситуації існують, розповідають голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, член фракції партії "Батьківщина" Михайло Волинець та голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

0:00 0:00
10
1x

Михайло Волинець розповідає: "Для того, щоб припинити приїзд шахтарів до Києва, десять днів тому – з п’ятниці на суботу – вночі працювали банки, бухгалтери набивали в ручному режимі зарплату на зарплатні картки шахтарям. Було направлено терміново 340 млн. Складнощі у працівників Кабінету Міністрів, держказначейства і міністерства, тому що міністерство екології та енергетики розділили на два окремих міністерства, а це довгий процес. Але їм вдалося в терміновому порядку – такий страх був перед гірниками – частину коштів відправити. Але сьогодні нарахування зарплати за червень місяць – це ще місячний фонд 530 млн – заборгованість вже складає 1 млрд 55 млн. Так чи не краще сісти за стіл перемовин, реально, а не декларативно, подивитися вимоги шахтарів, по кожному пункту визначити, що необхідно робити, визначити терміни виконання, вигнати корупціонерів. Прем’єр не все може сказати – він не може критикувати депутатів Верховної Ради, які затверджують його на посаді".

Натомість Андрій Герус коментує: "Якщо ми говоримо про державні шахти, станом на тиждень тому борги по зарплаті були менше одного місяця. Фактично, виплачувалися гроші за травень. На деяких підприємствах виплачувалися гроші вже і за червень. В нас на державних вугільних підприємствах минулі роки була заборгованість по 2-4 місяці – зараз такої заборгованості немає, а зарплати платяться доволі дисципліновано. Тому ситуація, можливо, не ідеальна, але відносно непогана. Звичайні шахтарі при такій ситуації на страйки не виходять. Тому з державними шахтами зараз в нас проблем практично немає. Вугілля з них повністю забирає Центренерго і розраховується по цьому вугіллі приблизно на рівні 87-90%".

Прем’єр міністр Денис Шмигаль у п’ятницю на годині запитань до уряду прокоментував ситуацію: "Стосовно заробітних плат шахтарів і ситуації у вугільній галузі. Уряд надзвичайно стурбований цією ситуацією, це питання на щоденному контролі. Виконувач обов'язків міністра  енергетики особисто брала участь в виїзному засіданні  комітету на одній з державних теплоелектростанцій,  спілкується з шахтарськими профспілками,  з шахтарями безпосередньо. І тут дуже важливий момент, що ми несемо спільну відповідальність  за ситуацію у вугільній галузі, в тому числі на  державних шахтах. Треба сказати, що на 6 місяців вугледобувними підприємствами на виплату зарплати і погашення заборгованості уряд спрямував загалом 3,5 млрд гривень. Це один з перших періодів, коли держава  не має заборгованості перед вугільниками, що дуже важливо, і вугільники це теж знають і розуміють. Питання роботи підприємств, і уряд прийняв постанову, яка фактично зобов'язує державні ТЕСи і ТЕЦи купувати вугілля з українських шахт."

За словами Михайла Волинця, президент надав повноваження в.о. міністра Ользі Бусловець, яка провела нараду, де були присутні представники ініціативної групи від гірників-протестувальників та напрацьовувалися певні заходи. Коли фахівці закінчать роботу, то остаточні напрацювання будуть направлені на розгляд та прийняття рішення у Кабінет Міністрів.

"Мені хочеться вірити, що акція таким чином дійде до логічного завершення. Але проблеми в галузі не вирішенні. Коли я зустрічався з Юлією Ковалів, заступником керівника офісу президента, я не бачив бажання розглядати усі вимоги, сформовані гірниками, – не лише з питань погашення заборгованості по заробітній платі, а й відносно виводу підприємств із простою та припинення постачання російської електроенергії та вугілля на українські ринки. Крім того, відсторонити від посади голову парламентського комітету Андрія Геруса, який привів до цього хаосу в енергетичному секторі країни, бо у вересні минулого року вніс поправку до закону про ринок електроенергії. Після цього російська електроенергія була заведена на ринок України", – висловлює свою думку Михайло Волинець.

Втім, Андрій Герус зауважує, що закон про імпорт прийнятий ще 2017 року, та додає: "Не імпорт є основною причиною проблем, які є зараз у вугільних електростанцій. Основна причина – це низьке споживання електроенергії в силу падіння промисловості, коронавірусу. І друге – це високий виробіток електроенергії зеленими електростанціями за найвищим в Європі зеленим тарифом. Вони забирають долю виробітку інших і, фактично, сонячні та вітрові електростанції ДТЕК, які працюють по зеленому тарифу забирають виробіток у вугільних електростанцій компанії ДТЕК. Одна компанія вирішила більше інвестувати та заробляти на сонячних та вітрових станціях і менше – на вугільних. І тепер в них дійсно є проблеми із роботою шахтарів і це все хочуть перекинути на державу".

"На тих страйках – шахтарі приватної шахти ДТЕК Добропіллявугілля. Компанія ДТЕК раніше експортувала енергію в Європу і для виробництва електроенергії спалювала вугілля. Десь приблизно в середині квітня компанія зупинила експорт, відповідно, вона не використовує своє вугілля. Це приватна компанія і, звичайно, я за те, щоб вона відновила експорт, і тоді вугілля буде спалюватися і в шахтарів буде робота. Але ми повинні розуміти, що якщо є приватний бізнес, то він, перш за все, має сам вирішувати свої проблеми. Бо виходить, що коли є прибутки, то вони приватні, а коли проблеми або збитки – то їх можна перекинути на державу. Компанія ДТЕК мала би зайняти позицію, щоб вирішувати проблеми там, де вона їх може вирішувати", – каже Андрій Герус.

Фото: УНІАН