"Усе можуть вирішити кілька обраних депутатів". На виборах у Польщі запекла боротьба

"Усе можуть вирішити кілька обраних депутатів". На виборах у Польщі запекла боротьба


Результати "Права і справедливості" разом із "Конфедерацією" з одного боку та проєвропейських партій з іншого боку можуть виявитися настільки близькими, що все вирішуватимуть кілька обраних депутатів Сейму. Так проілюстрував Українському Радіо гостроту боротьби на сьогоднішніх (15 жовтня) парламентських виборах у Польщі оглядач видання "Gazeta Prawna" Міхал Потоцький. О 21-й годині за Варшавою, після закриття виборчих дільниць, почнуть оприлюднювати результати екзит-полу. В Польщі до передвиборчих соцопитувань бувало багато питань, а екзит-поли виявлялися достатньо точними, зауважує Потоцький. Він не прогнозує повторення у Польщі ситуації, як на виборах у Словаччині 2 тижні тому, коли "ми йшли спати з однієї коаліцією, а прокинулися з результатами, в яких зовсім інша конфігурація". Із Міхалом Потоцьким спілкувалася журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. Передусім вона розповіла про перебіг сьогоднішнього голосування.
 

0:00 0:00
10
1x

На парламентських виборах 15 жовтня поляки обирають депутатів двох палат — Сенату та Сейму. Для формування урядової коаліції важливі результати виборів до Сейму. Фото: AP Photo/Michal Dyjuk

Явка виборців – 23%

З 7 ранку 15 жовтня польські громадяни беруть участь у голосуванні. У Державній виборчій комісії Польщі повідомили, що явка виборців на 12 годину дня за Варшавою становить близько 23% і вона вища, ніж 4 роки тому (попередні парламентські вибори у Польщі відбулися 13 жовтня 2019 року – ред.) Видано 6 мільйонів виборчих карт і найвища явна зараз зокрема у Варшаві, а найнижча – в Ополе. Голосування відбувається спокійно, без інцидентів. Надзвичайних порушень, які могли б якось вплинути на перебіг виборів, немає. Серед проблем, які виникали, наприклад, те, що в одній із виборчих комісій було відсутнє електропостачання, але проблему усунули. Десь були неправильно надруковані списки або ж відбувалося якесь пошкодження виборчих документів. Окрім того, зафіксовано кілька випадків виборчої агітації під час тиші (в день голосування – ред.) 

З 7 ранку до 21 години можна в Польщі голосувати. Виборчих дільниць цьогоріч більше, ніж зазвичай, особливо в регіонах, селах і за кордоном. Сотні комісій по всьому світу. Наприклад, у Великій Британії багато поляків і вони там сьогодні голосують. Через війну не відкрились цього року дільниці в Україні та Ізраїлі. Поляки, які живуть в Україні, наприклад, представники дипломатичного корпусу, їдуть сьогодні до Польщі, аби проголосувати. Їдуть, наприклад, до Перемишля, Любліна, Хелма. Беруть посвідку, щоб голосувати на тій чи іншій виборчій дільниці.

"Через воєнний стан в Україні організувати вибори було неможливо", – сказав польському пресагентству посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький. І сам посол, і директор Польського інституту в Києві Роберт Чижевський приїхали до Польщі на голосування. 

"Не знаємо до кінця, хто переможе"

Це вибори до Сейму і до Сенату Польщі, а також це загальнонаціональний референдум з 4-ма запитаннями. Зокрема, щодо міграційної політики та пенсійного віку. Кожен виборець у Польщі, який має право голосу, отримує 3 бюлетені. 460 депутатів поляки обирають до Сейму і 100 сенаторів. Вибори цікаві тим, що не знаємо до кінця, хто переможе і хто зможе сформувати урядову коаліцію. Соцопитування, які були перед виборами, доволі неоднозначні, тому що в Польщі два головних блоки – це з 2015 року правляча партія "Право і справедливість" (ПіС), яку очолює Ярослав Качинський, брат загиблого в Смоленській катастрофі президента Польщі Леха Качинського. Другий блок – це "Громадянська коаліція" експрем’єра Дональда Туска. Головна політична сила, яка власне сформувала цю передвиборчу коаліцію - це "Громадянська платформа", а також низка менших партій. Це головні політичні блоки. Крім того є крайня права "Конфедерація", вона антиукраїнська, але в майбутньому теоретично може бути в урядовій коаліції разом із ПіС. Є ще дві опозиційні партії, які сказали, що йтимуть разом із "Громадянською коаліцією" на вибори – "Ліві" й "Третій шлях". "Третій шлях" – консервативно-ліберальний блок, в якому є аграрії та політсила "Польща-2050" Шимона Головні, який взяв достатньо багато голосів на президентських виборах у 2020 році.

Голосування на парламентських виборах у Польщі. 15 жовтня 2023 року. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Ці парламентські вибори цікаві тим, що важко спрогнозувати, хто переможе і хто формуватиме уряд? Різні сценарії обговорюються. І про це я говорила з українським дипломатом і головою Ради польсько-українського медіафоруму Юрієм Щербаком: "З одного боку, може бути коаліція "обивательська", очолювана Дональдом Туском – "Громадянська коаліція", "Ліві", "Третій шлях". Разом вони можуть набрати, за передвиборчими підрахунками, навіть до 250 голосів. А 230 голосів забезпечують більшість і створення уряду. З іншого боку, пророкують коаліцію ПіС і "Конфедерації", яка може дати ніби 231 голос, хоча це далеко не очевидно, оскільки "Конфедерація" ніби має 9% підтримки" (прохідний бар'єр для політичних партій і блоків на виборах до польського парламенту складає 8% – ред.).

Ця кампанія в Польщі дуже брудна і не лише що стосується "Конфедерації"...

"Дуже неприємне враження справила вся ця кампанія. Але це не наша справа, це внутрішня справа поляків, як вони вирішать це питання – ми будемо дивитися".

"Будемо знати після 21-ї години"

Ми чекаємо, що о 21-й, після закриття виборчих дільниць, почнуть оприлюднювати результати екзит-полів. Буде один екзит-пол, який робиться на замовлення головних телеканалів країни. В Польщі йому довіряють. Ось, що розповів політоглядач щоденної "Gazeta Prawna" Міхал Потоцький: "Зазвичай в Польщі до передвиборчих соцопитувань бувало багато питань, а екзит-поли виявлялися достатньо точними. Тобто не повинно бути ситуації, як у Словаччині 2 тижні тому, коли ми йшли спати з однієї коаліцією, а прокинулися з результатами, в яких зовсім інша конфігурація. У Польщі такого не повинно бути. Хоча теоретично можлива така ситуація, що результати ПіС із "Конфедерацією" з одного боку та проєвропейських партій з іншого виявляться настільки близькими, що тут можуть усе вирішувати кілька депутатів. Така статистична похибка можлива. Але це будемо знати після 21-ї години". 

Останні новини
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
Червоні лінії у протидії Росії є надуманими. Олещук про візит Зеленського до США
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
Новини по темі
Жоден українець не залишається осторонь. Чекановська про допомогу постраждалим від повеней у Польщі
Для кандидатів у президенти США українське питання важливе – Леонов
"Недивні гіпотези щодо можливого російського сліду". Фарапонов про "замах" на Трампа
Від початку війни загинуло 97 українських рятувальників, 395 поранені — ДСНС
Українські інтернет-мережі краще готові до знеструмлень, ніж 2 роки тому — Мінцифри